HEDONIZAM     19.03.2017.

Ukusi koji vraćaju u detinjstvo – Ferdinand knedle

Sećate li se kako smo kao deca jedva čekali da nam mame ili bake spreme neku poslasticu? Kada vidimo kako to spremaju s ljubavlju i trudom, iščekivanja, da to probamo, su još veća.

A, da vas pitam nešto. Koliko ste mogli da pojedete preukusnih knedli, a znate da vam je par dovoljno, ali se ne zaustavljate? Uživajući u toploti, mirisu, sočnom filu i primamljivoj, na oko, teksturi. Mi smo se već sa osmehom na momenat vratili u detinjstvo.

Prema tradicionalnom receptu, jedan lokal u Beogradu je odlučio da usreći ljubitelje knedli, počevši da ih stvara na razne načine. Iz ljubavi prema njima, otvorene su Ferdinand knedle, koje vas čekaju na lokaciji Gavrila Principa 58, nadomak Balkanske ulice. Ako se pitate žašto se baš zovu Ferdinand, tu smo da vam rešimo nedoumicu, jer ime nije nimalo slučajno. Car Ferdinand, je usred zime zahtevao tople i ukusne knedle sa voćem, i to uz rečenicu: ,,Ja sam car i hoću knedle”. Zanimljivo, zar ne?

S obzirom koliko je mašte  uloženo u sam naziv mesta, pretpostavite koliko su tek knedle ukusne, stvarane istom kreativnošću. Kada uđete u lokal, osim što ćete osetiti veoma primamljiv miris ove poslastice, osetićete se kao u svom domu. Veoma ušuškano, i na veoma zanimljiv način stilizovano, mesto. Prolazeći pored Ferdinand knedli, ne možete da ih ne zapazite, što zbog jedinstvenog izgleda mesta, što zbog nasmejane ekipe, koja punom parom radi i koja će vas ugostiti na ‘domaćinski’ način, što bi se reklo.

Iz šarenolikog carstva knedli, teško je izabrati jednu, pa i dve samo… Ma i tri! Uz obaveznu klasiku sa šljivama, ne zaostaje, isto tako ubedljivog ukusa, ni knedla sa makom.

Žustro za njom stize i rafaelo knedla, sa kokosom i šumskim voćem, koja će vam pomaziti sva čula.

Da ne zaboravimo, ništa manje bitnu, sa nutelom. A, ako želite da saznate kakvim još specijalnim i preukusnim knedlama očaravaju sladokusce, čvrsto vam predlažemo da ih posetite. Možete ih konzumirati u lokalu ili ih poneti kući, u veoma originalnim pakovanjima.

Ono što vam može upotpuniti doživljaj knedli, jeste i ‘topla čokolada’, koja je osmišljena na vrlo zanimljiv način. Tako što ćete je vi SAMI napraviti, uz ovu neobično osmišljenu čokoladu, koja postoji u vidu raznih ukusa.

Mi već uzbuđeno iščekujemo sledeću posetu. A, i vi drage dame, put pod noge! I ne propusite ovakakvo uživanje.

 

Fotograf: Vasilije Šipčić

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ