VESTI     04.05.2020.

Umetnost se preselila u onlajn prostor

Nema sumnje da je globalna pandemija promenila živote miliona ljudi, ali se čini da je posebno pogodila umetnost. Koncerti su se preselili na internet, pozorišta ne rade. Ipak, mnogi umetnici nastavljaju da stvaraju i u ovim uslovima. Umetnost je ipak uvek potrebna.

Slikarka i književnica Slađana Nedeljković kaže da se komunikacija među umetnicima preselila u onlajn prostor:

„Saradnja medju likovnim stvaraocima sada je uglavnom virtuelna, a opet, predstavljanje umetnosti je dobilo novi način izraza i dostupnosti publici širom sveta“ kaže Slađana.

Književnica Gordana Dimitrijević kaže da trenutna situacija ne pogoduje baš za literarno izražavanje:

„Ovo je vreme kada se akumuliraju iskustva, kada se doživljava ili ponire u sebe, vreme izrazitih unutrašnjih lomova, strahova, ali i doba pronalaženja smisla i suštine. Zato se sada ne može ni čitati, ni pisati onoliko koliko bismo želeli. Sada se beleške stvaraju u podsvesti, a prava književna dela nastajaće kada se ovo završi“ dodaje Gordana.

umetnost

I umetnici širom sveta nalaze nove načine za promociju svoje umetnosti. Čuveni muzej Luvr u Parizu je tako sve svoje izložbe postavio na internet, te svako može da ih poseti u ‘virtuelnoj realnosti’ (VR). I Britanski nacionalni muzej je svoju postavku Egiptologije postavio na Internet, uz sveobuhvatnu enciklopediju o svakom predmetu.

Foto: Arhiva

Pogledajte još Pesmom i umetnošću protiv pandemije

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ