ARHITEKTURA I ENTERIJER     30.01.2019.

Uređenje radnog prostora

Prostor koji nas okružuje i gde provodimo najveći deo svog vremena naše je “drugo JA”. Bilo da studiramo, radimo od kuće ili imamo svoj kutak u firmi, način na koji je uređen reprezentuje našu ličnost. Postoje i brojne psihološke studije koje tvrde da izgled radnog prostora u velikoj meri utiče na našu produktivnost, kreativnost, efikasnost. Ako nismo bili svesni ove činjenice do sada, početak godine je idealno vreme za neke promene.

U koliko naš radni kutak uređujemo prvi put ili ipak želimo neke novine u postojećem, polazna tačka je raščišćavanje istog i odricanje od svega nepotrebnog. Na taj način oslobodićemo prostor za neke bitnije stvari, a istovremeno omogućavamo neometan protok pozitivne energije i novih ideja.

U većini kancelarija i radnih soba koje viđamo na Instagramu-u, Pinterestu-u, bela boja je dominantna. Zidovi, nameštaj, pa čak i detalji pretežno su u ovoj boji. Ako vam se to dopada, da li ste pomislili da je to trenutni trend ili možda nešto ustaljeno?

Bela boja “otvara” prostor i čini ga većim i prostranijim na prvi pogled, jer uglavnom za tu namenu biramo prostor manje kvadrature. Nekada raspolažemo celom sobom, a nekada samo određenim delom, u zavisnosti od potreba i prirode aktivnosti koje obavljamo, ipak se na kraju izbor svodi na manji prostor. Na nama je da pokušamo da iskoristimo svaki njegov delić. Bela boja je najzastupljenija u enterijerima, smatra se i bojom čistoće, jednostavnosti, savršenstva i odlično se uklapa sa svim ostalim bojama. Poput ostalih neutralnih boja, predstavlja osnovno sredstvo svakog arhitekte, fleksibilna je i zasigurno nećete pogrešiti ako se opredelite za nju.

Predlog za razbijanje monotonije, može biti jedan zid u nekoj drugoj boji ili tapet koji se danas može naći u nebrojano mnogo boja i dezena. U zavisnosti od ukusa, kombinuju se i dekorativni detalji, koji će svakako oplemeniti kutak i dati mu lični pečat osobe koja ga uređuje.

Treba imati na umu da svaka boja sa sobom nosi i psihološku nijansu, te da treba biti pažljiv prilikom odabira. Zelena najviše odmara oči i ima umirujući efekat, pa se ne preporučuje zbog mogućeg pada energije tokom rada, dok sa druge strane plava podstiče kreativnost i produktivnost. Iako su ovi saveti svakako doborošli, dominantne boje dekorative koja se u poslednje vreme najviše uklapa sa belom, jesu: crna, zlatna, boja starog i roze zlata.

Kada je odabir nameštaja u pitanju, sem preporuke da bude u beloj boji, važno je istaći značaj udobnih radnih fotelja. Složićemo se da na tome ne treba štedeti jer je zdravlje svakako prioritet. Radni sto, komode, police najbolje je praviti po meri i na taj način što racionalnije iskoristiti prostor i prilagoditi nameštaj sopstvenim potrebama, dimenzijama. Sto ne treba da bude previše veliki ili glomazan, ali svakako dovoljan da ima mesta za pisanje, rad na računaru, lampu, za odlaganje nekih beleški, podsetnika. Ono u čemu mnogi greše jeste da na random stolu ostavljaju sve što im se tu nađe. Radni sto uvek treba da bude čist, uredan, sa predmetima koji su neophodni za trenutnu aktivnost, a za odlaganje postoje fioke, police i sl.

Naš kutak možemo ulepšati ramovima sa slikama, citatima koji nas motivišu, prirodnim cvećem, adekvatnim stonim lampama, svećama i slično. U koliko imamo mesta, možemo ubaciti i udobnu fotelju za relaksaciju, čitanje. Ali je jako bitno jasno razgraničiti kada je vreme za rad, a kada za odmor. Na kraju radnog dana, uvek treba sebe nagraditi nečim što nam prija, šoljom omiljenog napitka, knjigom, domaćim kolačem…

 Kada u ovako harmoničan prostor uvrstimo korisne rituale, uspesi su zagarantovani, a posledično tome i lična satisfakcija i mir.

Fotografije preuzete sa Pinteresta

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ