VESTI     20.07.2020.

Uticaj medija na mlade kroz rijaliti programe

Uticaj medija na mlade, pre svega na decu, zaista je veliki. Kada priču suzimo samo na rijaliti, takođe je primetan uticaj istih na decu.  Rijaliti ne bi ni postojao da narod ne želi to da gleda. Kada bi ljudi prosto prebacili program i okrenuli se kulturnoj strani društva, takav projekat brzo bi propao. Ipak, uticaj medija na mlade može se kontrolisati.

porodica sedi na krevetu

Rijaliti program deci sužava vidike i utiče na njihovo razmišljanje

Kada se vratimo u prošlost i razmislimo o ranijim rijaliti programima, bili su bar malo bolji od onoga što se danas plasira. Podsetimo se na primer Survivora koji je bio zasnovan na igrama i preživljavanju, i ako su učestovale poznate ličnosti nije bilo ozbiljnih sukoba i tuča. Tako da  takav projekat mogli su da gledaju mlađi i čak da nešto nauče. U ovom slučaju uticaj medija na mlade je dobar, podstiče ih da razmišljaju kako izgleda život bez mnogo pogodnosti.

Deca su ugrožena

Rijaliti ne doprinosi razvitku deteta. Edukacija je na poslednjem mestu. Ove godine situacija je neuporedivo gora kada su u pitanju popularani rijalitiji na dve televizije.

Program koji je često zasnovan na agresiji pojedinih takmičara i vređanju na nacionalnoj osnovi, nikako nisu poučni za decu.

Tako da, ovakav format je za izbegavanje, pogotovo kada  su deca u pitanju. Ipak, ako ste izgrađena osoba, vama ostavljamo da procenite šta želite da gledate.

devojka gleda tv

Kako da pomognete deci?

Pre svega ne dajte deci da gledaju tako nešto, i u suštinim to je prva i poslednja stavka. Ali nije loše ni objasniti zašto tako nešto postoji. Ne osporavamo rad nijedne televizije, samo takav vid izražavanja, agresije i mržnje nije pogodan za decu koja se razvijaju i usvajaju modele ponašanja. Uticaj medija na mlade može da dovede do toga da oni pomisle da je takvo ponašanje normalno. Svima koji su izgrađene ličnosti, ipak ostavljamo prostora da sami biraju kanal.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ