MODNI TRENDOVI     20.01.2021.

Uvek DA za crnu kožu

Upotreba kože u svojstvu materijala prošla je kroz više različitih stupnjeva, a primarna funkcija korišćenja životinjske kože datira još iz praistorije čoveka. Sa razvojem čovečanstva, aktivnosti vezane za preradu kože postaju zanat, a potom i industrijska grana. Iako je danas mnogo materijala koji pretenduju da zamene prirodnu kožu, ipak njene prednosti daleko nadmašuju svaki pokušaj kopiranja. Uvek da za crnu kožu!


Mali trikovi koje možemo primeniti da bismo se uverili da je koža koju
nameravamo da kupimo zaista prava: koža je materijal koji čuva toplotu, ima jedinstvene šare, lagan i neupadljiv miris, znatno veću težinu od veštačkih materijala i uvek upija vodu. Većina poznavalaca mode saglasna je sa konstatacijom da je koža bezvremeni materijal, pa tako i odevni predmeti pravljeni od nje, ako se adekvatno kombinuju, nikada neće naići na negativne komentare.

Uprkos varijacijama u teksturi, krojevima, pa čak i u bojama, neosporno prvo mesto pripada crnoj koži. Oduvek je bilo tako, a po svemu sudeći, biće i u sezonama, godinama koje dolaze. Složićemo se da je prva asocijacija na ovu temu crna kožna jakna. Gotovo da je svako od nas poseduje, pa čak i pripadnici suprotnog pola. Može se reći da je to jedan od najuniverzalnijih i najnosivijih odevnih predmeta, ponajviše tokom proleća i jeseni. Gotovo da nema kombinacije uz koju se ne uklapa, kao ni događaja za koji nije prikladna. A tome svedoče outfit-i kako poznatih ličnosti, tako i naših sugrađanki, koje nam svakodnevno daju dozu inspiracije.

Neke od ideja koje možemo odmah sprovesti u delo, pogotovo jer većinu toga već imamo u svom garderoberu:
– Kombinacija kožne jakne i elegantne crne haljine uvek je pun pogodak za neku večeru, ali i za izlazak;
– Iako je u poslovnom svetu propisan pravilnik o oblačenju, ovaj komad će ublažiti „strogoću“ pantalona i košulja, a opet će kodeks biti ispoštovan;
– Za prolećne šetnje, kožna jakna preko duge jednostavne haljine, izdužuje figuru, a dobro je i da nam se nađe usled nepredviđenih vremenskih uslova;

Puno je sjajnih i upečatljivih kombinacija koje se mogu napraviti, ali je svakako neprevaziđena ona za koju svi znamo i koja se može proglasiti „ženskom uniformom“ na neki način – spoj kožne jakne, kvalitetnog džinsa i klasične bele majice. Bilo da obujemo patike za neku opuštenu varijantu ili visoke potpetice za izlazak, ova kombinacija je ona „dobitna“ u svakom smislu.
Razgranata modna industrija proizvela je gotovo svaki odevni predmet i od kože.
Plasirani proizvodi poput kožnih prsluka, pantalona, haljina, suknji apsolutno su prihvaćeni od strane kupaca i uočavamo veliku primenu u svakodnevnom odevanju. Vredni pomena jesu i komadi koji su „centar pažnje“, poput kvalitetne kožne torbe, čizama; takođe i oni koji služe da „začine“, poput kožnih rukavica, kapica i sl.
Za kraj možemo zaključiti da je jedan odevni predmet od kože sasvim dovoljan za upečatljiv izgled, kao i to da se pojmovi „OUT of fashion“ i „koža“ nikada neće naći u istom kontekstu.

Fotografije preuzete sa Pinteresta

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ