MODNE VESTI     15.06.2021.

Vanvremski stil PRINCEZE DAJANE!

Dajana, princeza od Velsa, je jedna od najpopularnijih članova britanske kraljevske porodice, čak i nakon smrti. Stil princeze Dajane je i dan danas zvezda vodilja mnogim mladim devojkama. Ostala je upamćena kao ikona stila, žena koja je uspela da evoluira u svom načinu oblačenja. I da, uprkos striktnim pravilima, ostane verna sebi. Zato je stil princeze Dajane vanvremenski. Umela da pronađe savršenu kombinaciju za svaki događaj kojem je trebala da prisustvuje.

princeza Dajana

Pre braka sa princom Čarlsom, Dajana Spenser je radila kao nastavnica i njen stil je bio u skladu sa njenom profesijom i oblačenjem drugih aristokrata Velike Britanije.

Nakon udaje njen stil je postao strogo tradicionalan.

Mnogi su joj zamerali što se striktno drži tradicije prilikom odabira modnih komada. Međutim, nakon prijateljstva sa Anom Harvi, zamenicom urednika časopisa Vogue-a, njen stil je u potpunosti došao do izražaja.

Počela je da eksperimentiše sa odevnim komadima poznatih svetskih kreatora. Nakon udaje za Čarlsa, ona je posećivala samo modne revije britanskih dizajnera i samo je njihove odevne komade nosila. Zahvaljujući prijateljstvu sa Anom Harvi, primetila je svetski poznate kreatore kao što su: Chanel, Versace, Valentino, Moschino … 

devojka drzi sliku princeze Dajane

Stil princeze Dajane ne pokazuje samo promene u njenom načinu oblačenja nego i razvoj njene ličnosti.

Venčanica

Venčanicu za njeno venčanje sa princom Čarlsom je kreirala Elizabeth Emanuel. Bujna venčanica od svile, tila i velom od 7 m izazvala je oduševljenje javnosti. Biseri koji će postati kasnije njen zaštitni znak, nisu izostali. „Lover’s Knot“ koju je nosila na venčanju ispod vela, danas nazivaju „ Tijara Spenser ”.

princeza Dajana u vencanici

Kejt Midlton, žena njenog sina Vilijama, ponela ju je na kraljičinom Diplomatskom prijemu 2015. godine, kako bi odala počast pokojnoj Dajani.

Dajana je tijaru  dobila od kraljice Elizabete II na dan venčanja sa Čarlsom. Tijaru je naručila kraljica Marija, inspirisana krunom svoje bake princeze Avguste, vojvotkinje od Kembridža. Po Marijinoj smrti, tijaru je nasledila Elizabeta II , nosila ju je dok nije odlučila da tijaru pokloni Dajani na dan njenog venčanja.

Malo ljudi danas zna priču o njenim cipelama na venčanju.

Naime, princeza je visoka 178 cm kao i Čarls, kako ne bi bila viša od svog supruga na dan venčanja, napravili su joj cipele sa manjom petom.

Cipele su izrađene od satena i čipke, krasi ih ukupno 500 šljokica i preko 100 bisera! Odmah ispod minijaturne pete utisnuti inicijali mladenaca, između kojih se nalazi maleno srce.

Kombinacije u jednoj boji

prineza Dajana u beloj jednobojnoj odevnoj kombinacij

Ukoliko bi nosila belu haljinu, uz nju bi uskladila čarape, cipele i torbu, takođe, bele boje. Odevne kombinacije su joj bile jednobojne.

Iako se mnogim modnim kritičarima ne bi dopala ovakva zamisao, Dajana je dokazala suprotno.

Odevni komadi

Volela je bisere, često na slikama možemo primetiti da nosi ogrlice sa velikim biserima.

princeza Dijana plese u crnoj haljini

Male četvrtaste torbe od lakovane kože su jedan od njenih zaštitnih znakova.

Veliki svetski dizajneri su kreirali specijalno za nju!

Torba Lady Dior posebno je dizajnirana za princezu Dajanu, toliko je bila poštovana u svetu mode, da joj je torbu napravio dizajner na čelu modne kuće. Volela je i veće torbe marke Tod. Nakon tragične smrti Dajane, kompanija Tod, dala je ime torbi D-Bag , kako bi odali počast preminuloj princezi.

U XX veku žene su volele sandale na štiklu, međutim, zahvaljujući princezi Dajani, postale su popularne sandale sa manjom petom. Bila je visoka i vitka, zato štiklama nije želela dodatno da povećava svoju visinu.

Prema rečima Ane Harvi : „Dajana je oduvek znala šta želi – i to nema nikakve veze sa oscilacijama u modi ili sezonskim trendovima.“


Jednom prilikom Ana ju je ubedila da kupi elegantnu sivu jaknu, ali nakon svega nekoliko meseci Dajana je jaknu poklonila Ani. Sudeći ovom događaju, Dajana je znala šta želi i šta joj se dopada, nije dozvolila da je iko savetuje ili diktira kako treba da se oblači.

Da ne biste propustili još zanimljivih priča iz sveta mode, zapratite nas na INSTAGRAM-u i FACEBOOK- u!

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ