DUH     11.06.2021.

Važnost kalcijuma za razvoj deteta

Kada se govori o jakim zubićima i kostima, jednu od glavnih odgovornosti za to, upravo nosi kalcijum. Kalcijum je o jednan od organizmu najpotrebnijih minerala.

Kalcijum je neophodan mineral za pravilan rast i razvoj vašeg deteta. Osim što daje čvrstoću kostima i zubima, kalcijum utiče na celi niz fizioloških procesa u telu.

Ima ključnu ulogu u rastu ćelija, a time i u rastu celog tela. Važan je za stvaranje energije, prenos nervnih impulsa, rad mišića, srca i krvnih sudova, izlučivanje hormona, stvaranje i zgrušavanje krvi, a pomaže i u borbi s alergijama.

Kalcijum utiče na celi niz fizioloških procesa u telu.

Tokom celog života, posebno u detinjstvu i mladosti treba konzumirati raznovrsnu hranu, bogatu kalcijumom i sastojcima koji pomažu njegovom iskorištenju. Uz to, treba se baviti fizičkom aktivnošću jer se tako prirodno jačaju kosti i povećavaju zalihe tog izuzetno važnog minerala.

Dojenčad se od rođenja hrane majčinim mlekom koje je u toj dobi idealan izvor hrane, tako i kalcijuma. U slučaju kada majka ne sme ili ne može dojiti, najbolja zamena su mlečne formule za bebe.

Koje namirnice su bogate kalcijumom?

Jedini izvori kalcijuma za bebe su majčino mleko i mlečne formule za bebe, dok starijoj deci (zavisno o uzrastu), trudnicama i dojiljama u ishrany treba uključiti jogurt, kravlje mleko, sir, pavlaku, mlečne i sirne namaze, losos, orašasto i sušeno voće (bademi, orasi, lešnici, smokve, kajsije…), , brokoli, kelj, kupus, spanać, soju, narandže i žitarice obogaćene kalcijumom i vitaminima. Starijoj deci takođe možete ponuditi plavu ribu kao izvor kalcijuma. Za decu nakon prestanka dojenja bolji izbor od kravljeg mleka su adaptirane formule koje su najsličnije majčinom mleku i bogate svim neophodnim mineralima i vitaminima za zdrav i pravilan rast i razvoj.

Apsorpcija kalcijuma u telu reguliše se pomoću vitamina D, a samo trećina količine kalcijuma kojeg unesemo u organizam putem hrane dospeva u krv. Zato je preko potrebno u organizam unositi i dovoljne količine vitamina D.

On prirodno nastaje u telu kada se koža izlaže suncu. Već kratka šetnja sunčanim danom s bebom u kolicima, ako beba ima otkriveno lice i ručice, može pomoći u stvaranju vitamina D, a time i u boljoj apsorpciji kalcijuma. Naravno, leti treba paziti na zaštitu od sunca i vrućine.

Zbog nedostatka sunca u zimskom periodu, deci se do prve godine života prepisuju dodaci vitamina D kako bi se i kalcijum iz majčinog mleka ili mlečnih formula pravilno apsorbirao u njihovom organizmu. Suplementacija vitaminom D provodi se prema preporukama pedijatra.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ