DIJETA     18.07.2016.

Za dobar i zdrav početak sedmice- Alkalna voda

Ako se sećate barem jedne lekcije iz srednjoškolske hemije, to bi trebalo da bude definicija pH vrednosti i odnos bazičnosti i kiselosti. U toj lekciji su nas učili da se pH svojstva mere na skali od 1 do 14, gde vrednosti do 7 imaju kisela svojstva, a sve preko 7 bazična (ili alkalna), i gde ljudsko telo ima pH vrednost između pH vrednosti 7.4 i 7.7. Uzmimo uz to i činjenicu da više od 70% našeg tela čini voda i dolazimo do zaključka da pH vrednost vode igra veliku ulogu u očuvanju našeg zdravlja. Većina namirnica koje unosimo u organizam su veoma kisele, počevši od rafinisanog šećera, belog brašna, alkohola, kofeina i sl. Kod prevelike kiselosti organizma može doći do povećanog nivoa slobodnih radikala u organizmu, koji mogu dovesti do transformacije zdravih u maligne ćelije i kancerogenih oboljenja. Postoji niz istraživanja koja su pokazala benefite korišćenja alkalne vode, od onog koji je dokazao da voda pH vrednosti 8.8 deaktivira enzim pepsin, koji je glavni okidač gorušice, do onog koji je pokazao pozitivne efekte kod dijabetičara.
mm

Idealno rešenje predstavlja alkalna voda, koja je u domenu pH vrednosti između 8 i 9.5. Istraživanja su pokazala da alkalna voda neutrališe slobodne radikale, ali i da kancerogene ćelije ne mogu opstati u alkalnoj sredini. Top 5 benefita alkalne vode uključuju:

  1. Jačanje imunog sistema neutralizacijom slobodnih radikala
  2. Poboljšanje probave neutralizacijom kiselosti
  3. Povećanje nivoa energije kroz unošenje tečnosti adekvatnog pH sastava
  4. Smanjenje telesne mase kroz eliminaciju depozita masti koji skladište toksine i slobodne radikale iz kiselih namirnica
  5. Poboljšaa izgled i tekstura kože

Kako napraviti alkalnu vodu?

Iako postoji niz brendova koji se prodaju alkalnu vodu sa pH vrijednošću 8.5-9.5, istina je da možete sami da napravite svoju. Verovali ili ne, ove sastojke imate uvek u svojoj kuhinji – limun (bez obzira što je kiseo, limun ima bazična svojstva kad ga organizam procesuira) i soda bikarbona.

Pre nego počnete sa pripremom alkalne vode, bitno je da znate da je obična „česmovača“ previše tvrda, odnosno kisela za organizam, ili jednostavno neutralna (tj. ima pH vrednost oko 7), tako da mora biti ili filterisana ili destilovana ili flaširana (najlakša opcija je prokuvana voda).  Ako se odlučite za limun, dovoljno je da narežete 1 celi limun u 1l vode i ostavite preko noći na sobnoj temperaturi.

Ako se odlučite za recept sa sodom bikarbonom, pomešajte jednu punu kašiku sode bikarbone sa 1l vode i dobro promešajte da se soda bikarbona u potpunosti sjedini sa vodom.

Dnevno bi trebalo popiti ovih 1l alkalne vode – vaš organizam će vam biti zahvalan!

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ