INTERVJU     11.05.2020.

„Za uspešan posao važno je umrežavanje.“, Suzana Perić, modni dizajner i urednik

Jedna od naših najuspešnijih dizajnerki, Suzana Perić oduševljava svojim kreacijama, ali i neverovatnim uspesima. Suzana Perić ima sigurno jedne od najbolje organizovanih revija u Srbiji, ali i šire. Osim toga ova popularna dizajnerka je neko čije su kreacije odnele brojne pozitivne komentare na nedeljama mode u Milanu.

Osvojila je nagradu za najboljeg internacionalnog dizajnera patforme Mad Mood na Nedelji mode u Milanu 2019, a njene revije nalaze se na najgledanijem modnom YouTube kanalu Fashion Channel „rame uz rame“ sa revijama najpoznatijih svetskih dizajnera.

Kolekcija „Passaporto“ 2020/21 sadrži spektar boja od crvene do crne i bele, a pored odeće obuhvata i cipele i aksesoare, koji je Vaš omiljeni komad iz ove kolekcije?

Sve mi je uvek omiljeno, jer na svakom komadu radim posvećeno, ali možda bih ovoga puta izdvojia mantile i haljine, jer su veoma ženstveni i ističu na pravi način žensku figuru. 

Nedavno ste na Vašim društvenim mrežama podelili fotografije ateljea koji i sada radi i to što šijete maske potpuno besplatno. Šta možemo još očekivati od Vas u narednom periodu?

Inače se bavim volonterskim radom na opštini Zvezdara, učestvujem u pomoći starijim sugrađanima od prvog dana vanrednog stanja, a sa zadovoljstvom sam se priključila akciji Serbia Fashion Week-a i moj atelje šije maske za zdravstvene ustanove. Takođe je Bazar magazin, čija sam ja urednica, donirao svoja izdanja privremenoj bolnici na Beogradskom sajmu. Nastavljam sa volonterskim radom, a spremna je i nova kolekcija za leto. Pored toga uvela sam kao modni detalj i maske, dizajnirane u skladu sa dezenom kolekcije.

Bavim se volonterskim radom i to me ispunjava.

Pripremate Vaš dizajnerski MasterClass, a prijave za isti kreću od 1.maja. Šta sve polaznici istog mogu da očekuju na njemu?

Polaznici će, između ostalog,  moći iz prve ruke da saznaju šta znači biti modni dizajner i to u praksi,  kako se razvija dizajn, kako se biraju materijali, sve o bojama i teksturama, krojevima, kao i kako se upravlja različitim materijalima. Takođe će saznati i na koji način se sarađuje sa brendovima, kako izgleda kada se sprema modna revija i nova kolekcija.

Nedavno ste postali i direktorka Sekcije za žensko preduzetništvo u okviru Privredne komore Srbije. Koje su glavne odlike uspešnog preduzetnika?

Nema jedinstvenog recepta, svako mora da nađe svoj put, ali je glavno da se bude istrajan u onome što se radi i da se ne poklekne pred izazovima. Važno je i umrežavanje, da ne budemo sami i da lakše nastavimo dalje. Treba trajati.

Kada možemo očekivati neku Vašu narednu reviju?

Za sada su širom sveta revije na pauzi, videćemo u kom pravcu će se one organizovati ove godine, možda se pređe i na neke online opcije, ali za sada ćemo sačekati da prođe glavna opasnost od pandemije, zbog okupljanja ljudi na jednom mestu.

Koji je Vaš omiljeni modni dizajner i odakle crpite inspiraciju za Vaše modele?

Za sve dizajnere je Koko Šanel na neki način broj 1, ona je postavila mnoge standarde u modi koji važe i danas. Inspiraciju dobijam iz svega što me okružuje, to mogu da budu priroda, prijatelji, muzika…

Za sve dizajnere je Koko Šanel na neki način broj 1, rekla je Suzana Perić.

Vaše revije u Srbiji već dugo ne može niko da zaseni. Idete u korak sa revijama na nedeljama mode u svetskim metropolama. Da li postoji neki dizajner ipak, čiji rad lično volite, a da je sa naših prostora?

Veoma cenim sve koji su dugo opstali na modnoj sceni Srbije i regiona, dakle preko 10 i više godina, tako da veoma pošujem sve naše dizajnere koji rade aktivno, imaju svoj atelje, svoje revije i kolekcije iz godine u godinu. To nije lako postići.

Veoma cenim sve koji su dugo opstali na modnoj sceni Srbije i regiona

Veoma ste negovani i imate savršenu liniju. Kako Vam to uspeva pored svih obaveza?

Nastojim da se hranim zdravo, celer je obavezan u mojoj ishrani, odavno sam izbacila meso iz jelovnika, a  takođe se trudim da redovno vežbam i da budem fizički aktivna.

Nastojim da se hranim zdravo, istakla je uspešna dizajnerka Suzana Perić.

Planovi za budućnost?

Uvek imam mnogo planova, jedan deo je vezan za inostranstvo i neke ponude koje sam dobila, ali sačekaćemo da vidimo u kom pravcu će ići ostatak godine.

Foto Andreja Damnjanović
Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ