PUTOVANJA     28.05.2019.

Zanimljivo mesto za posetu u našoj zemlji – UVAC

Naša zemlja je bogata Rezervatima netaknute prirode, čija fauna i flora ostavljaju bez daha. Ipak jedno mesto je posebno zapanjujuće – Kanjon reke Uvac.

Rezervat prirode koji se prostire na 7500 hektara površine, koga čine reka Uvac i jezera: Uvačko ( Sjeničko ), Zlatarsko i Radoinjsko.

Reka Uvac se nalazi između planina Javor i Zlatar. Ako smeštaj pronađete na planini Zlatar, na svega 20 minuta vožnje nalazi se najlepši vidikovac u jugoistočnom delu Srbije – vidikovac Molitva. Sa ove tačke imate pogled na najlepše meandre u Evropi.

Usput do Specijalnog rezervata prirode Uvac naići ćete na predivne planinske predele i mala seoska naselja. Poljima slobodno šetaju domaće životinje koje su raspoložene i za druženje.

Ako se, pak, odlučite da tople letnje dane provedete u netaknutoj prirodi, kupanje u Zlatarskom jezeru će vam zameniti odlazak na primorje. Ne tako topla, ali jako čista voda jezera je pravo osveženje! Za one koje nisu dobri plivači sagrađen je kafić koji se nalazi uz samu obalu, gde izletnici pronalaze zaklon od sunca.

Dok ležite na livadi, zagledajte se u nebo. Sigurno ćete videti Beloglavog supa čije je stanište na Uvcu. Kada još više zađete u prirodu, možda sretnete i Dobrilu! Dobrila je Beloglavi sup od nedavno u centru pažnje, toliko da su i svetski mediji prenosili njen povratak avionom iz Istanbula. Dobrila je sa Uvca odletela na istok i pronađena je u Turskoj. Sada se sprijateljila sa ljudima i postala prava atrakcija.

Naravno, ne zaboravite da uživate u zlatarskim zakuskama. Kao suvenir možete kupiti domaću pršute, sir ili kajmak.

Barem jednom u životu morate posetiti ovo magično mesto.

Uživajte!

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ