RAZVOJ DECE     05.05.2019.

Zašto je deci potrebno vreme u prirodi?

Većina roditelja reći će vam da su svesni svih lepota i blagodeti kojima priroda utiče na njihovo dete, ali smo svesni i toga da i dalje decu najčešće viđamo u šoping centrima i igraonicama. Izgovor za to je uglavnom nedostatak vremena, ali i strah roditelja od različitih bolesti i opasnosti od igre na otvorenom. Mislimo da je nedovoljna informisanost o svim pozitivnim uticajima prirode na dete ključan faktor današnjim poražavajućim istraživanjima na ovu temu.

Razne studije otkrile su korist, čak i neophodnost boravka u prirodi, kako za decu tako i za odrasle. Neki tvrde da to može biti bilo kakvo spoljno okruženje. Neko tvrdi da to mora biti „zeleno“ okruženje, dok su drugi pokazali da i sama slika zelenila može biti korisna za mentalno zdravlje. Bez obzira na ove nijanse, većina studija se slaže da su deca koja se igraju u prirodi pametnija, srećnija, pažljivija i manje zabrinuta o dece koja vreme provode u zatvorenom prostoru. I ako još uvek nije u potpunosti jasno kako se odvija kognitivno funkcionisanje i poboljšanje raspoloženja, postoji nekoliko stvari koje znamo o tome zašto je priroda dobra za dečje umove.

  • Podstiče kreativnosti i maštu. Nestruktuirani stil igre u prirodi omogućava deci da smisleno komuniciraju sa svojim okruženjem. Oni mogu slobodnije da razmišljaju,  da sami dizajniraju svoje ideje i pretvore ih u aktivnosti.
  • Uči ih odgovornosti. Poveriti detetu da se brine o prirodi iz okoline. Na taj način će naučiti šta se dešava sa biljkom ako zaboravimo da je zalijemo ili ako je pokidamo, ali i kako će ona izgledati ako je brižno ophodimo prema njoj.
  • Deca se slobodno kreću. Čak i najmanja interakcija sa prirodom uključuje više vežbi nego sedenje na kauču. Vaše dete ne mora da se uključi u lokalni fudbalski tim, da svakodnevno vozi bicikl, čak i svakodnevna šetnja do vrtića angažovaće njegove mišiće. Slobodno kretanje u prirodi posebno je značajno za decu sa sidromom ADHD (deficit pažnje i poremećaj hiperaktivnosti).
  • Podstiče ih da misle.  Psiholozi tvrde da priroda stvara jedinstven osećaj čuda za decu koje ni jedno drugo okruženje ne može da pruži.Podstaće ih da istražuju prirodu i da postavljaju brojna pitanja. Nemoj te se iznenaditi ako vam postave pitanje na koje ni sami ne znate odgovor.

Dakle, dok je vreme ispred ekrana lakši i popularniji izbor, važno je izdvojiti vreme za igru na otvorenom!

Piše:
ŽIVANA ROGULJA
vaspitač dece predškolskog uzrasta
Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ