TRUDNOĆA     14.08.2019.

Zašto je voda važna za trudnice?

Leto je, vrućina… Ne čekajte da ožednite da biste pili vodu. Naime, postoje osobe, koje ne osećaju žeđ, pa čak i kada su dehidrirale. Shodno tome, ukoliko spadate u ovu grupu, obavezno nosite sa sobom flašicu vode i držite je na vidnom mestu.

              Konzumiranje vode kod trudnica je izuzetno važno zbog promena kroz koje telo prolazi u ovom periodu. Takođe, olakšava i većinu propratnih simptoma. Zašto je to tako? Naime, potrebe buduće mame za vodom su veće zbog povećanja vanćelijske tečnosti, a voda je značajna i za rast bebe, jer doprinosi njenoj dobroj hidrataciji i snabdevanju nutritijentima.

              A na koji način? Voda pomaže organizmu trudnice da produkuje dovoljnu količinu amniotske tečnosti. Ako trudnica pije dovoljno vode, ta tečnost se obnavlja na svakih sat vremena, što je važno za žaštitu bebe u materici.

              Preporučena dnevna količina je 6-8 čaša, a preporučuje se i jedna dodatno za svaki sat aktivnosti. Konzumiranje vode može da pomogne u slučaju jutranjih mučnina, kao i kod problema sa gorušicom ili varenjem.

              Izuzetno je bitno da tokom letnjih dana ostanemo hidrirani, pogotovo trudnice kod kojih dehidratacija može da dovede do: glavobolje, vrtoglavice, grčeva, zadžavanja vode i drugih komplikacija.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ