VESTI     15.12.2016.

Zašto kitimo jelku i inspirativne slike za dekoraciju

Decembar je mesec kićenja i pravljenja planova za novogodišnju noć. I ako svake godine u ovo vreme kitimo jelku, malo je onih koji znaju zašto se to radi. Prema verovanju, pre više od dve hiljade godina, ispred pećine u kojoj se rodio Isus rasli su bor, kedar i jelka. Od sreće što se rodio božji sin, bor i kedar su se zatresli i poklonili mu plodove. Jelka je počela da plače jer nema plod i ne može ništa da mu pokloni. Jedan anđeo se sažalio n anju, skinuo zvezdu sa neba i dao joj. Jelka se savila i sa svog vrha nežno stresla zvezdu pored Isusa.

Običaj kićenja novogodišnje i božićne jelke vuče korene iz 11. veka. „Rajsko drvce“ ukrašeno crvenim jabukama 24. decembra, na dan Adama i Eve, u Zapadnoj Nemačkoj se s vremenom počelo unositi u kuću i kititi kolačićim arazličitog oblika. Sveće, kao simbol Hrista, bile su obavezni pratilac tog običaja. U istoj sobi nalazile su se male piramide pravljenje od hrane i ukrašavane zelenilom, svećama i zvezdama. Spajanjem ta dva običaja u 16. veku ustalio se ritual ukrašavanja božićnog drveta, da bi se do 18. veka on proširio n aceluNemačku, Francusku i Austriju. Princ Albert, muž kraljice Viktorije, doneo je jelku u vindzorski zamak 1841. godine. Ona je bila ukrašena igračkama i malim poklonima, venčićima, slatkišima i papirnim cvetićima. Običaj se iz kraljevskog kruga brzo proširio na srednju klasu, a zatim i na običan narod. Raskošn iizgled koji simbolizuje sreću, obilje i blagostanje jelka je dobila u 19. veku.

Način na koji ćete okititi jelku u današnje vreme – stvar je ukusa, dovitljivosti, materijalnih mogućnosti, ali i znanja. Novogodišnja dekoracija je pravi odraz raspoloženja u kojem ste. Ako niste znali, uvek se pri kićenju treba pozabaviti bojama.

Zelenu boju treba što više koristiti. Novogodišnja groznica može biti jako stresna i zato je važno da kućom dominira zelena, jer je to boja koja umiruje.

Bela boja je po feng shuiju bez života i nije preporučljivo koristiti je u ovakvim prilikama. Ipak, ukoliko kitite belu jelku ili volite bele ukrase, trebalo bi da vodite računa o tome da ne mešate više od dve boje.

Crvena je boja radosti, sreće, uživanja, ali i duboke i strasne ljubavi. Takođe, veruje se da štiti od negativne energije i bez sumnje se može reći da je to boja koju najčešće možete videti prednovogodišnje praznike.

Plava boja se povezuje sa duhovnošću, nežnošću i vernošću. Kao i zelena, i ona deluje smirujuće. Zato, ako se umesto z azelenu, opredelite za belu veštačku jelku, idealna boja ukrasa je upravo plava.
Ljubičasta boja simbolizuje vernost, istinitost, ljubav i patnju. To je, u isti mah, i boja visokog plemstva, te jelka može zaista izgledati ekskluzivno ukoliko njom dominira ljubičasta boja.

Srebrna boja je sve popularnija za kićenje. Vezuje se za kreativnost i inspiraciju. Komplementarna je sa narandžastom i ta kombinacija predstavlja jednu od najuspešnijih, ostavlja utisak ekskluzivnosti. Povezuje se sa mudrošću, postojanošću, zrelošću, kompromisom i monotonijom.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ