MAMA     07.11.2019.

Zasto većina roditelja nosi decu na levom kuku?

Da li ste primetili da većina roditelja, a verovatno i vi sami nosite dete uvek na istoj strani? Ukoliko ste obratili pažnju, onda ste verovatno zaključili da je ta strana leva, a naučnici objašnjavaju i zašto.

Shodno jednoj studiji, više od 85% žena preferira nošenje dece na levoj strani tela, tačnije na levom kuku. Čak, iako su mame levoruke, statistički gledano, i one nose decu više na levom kuku.

Teorije, zašto roditelji i druge osobe koje uzmu dete u naručje preferiraju nošenje na levom boku, nizale su se godinama. Neke ovu pojavu objašnjavaju time što je jednostavno većina ljudi desnoruka, te im na ovaj način desna ruka ostaje slobodna za obavljanje različitih poslova. Iako ovo zvuči izuzetno logično, naučnici opet smatraju da tu ima i nečeg više.

Naime, naučnici smatraju da je ovaj fenomen nošenja dece na levom kuku zastupljen zbog načina na koji se mozak razvija. Naučnici su do ove terorije došli kada su posmatrali ponašanje sisara u prirodi. Mladunci kada su uplašeni, žele zaštitu, utehu ili hranu, uvek prilaze majkama sa leve strane. Kada ovo primenimo na čoveka, koji je takođe sisar, slično ponšanje je uočeno.

 Naučne činjenice iza ovog fenomena objašnjavaju to na sledeći način:

Nošenje dece na levom kuku je zastupljenije, jer desna polovina mozga inerviše levu stranu tela. Desna strana mozga je strana koja je zadužena za razvijanje socijalnog ponašanja, građenje veza i odnosa sa ljudima iz okoline, i na primer, kako da prepoznamo kada je naša beba uznemirena. Takođe, postoje i drugi benefiti nošenja deteta na levom boku. Naime, tada je beba bliža maminom srcu, čuje otkucaje koji deluju na nju smirujuće.

 Dakle, i te kako ima logike i naučne osnove zašto decu više nosimo na levom boku. Naravno, to ne znači da svi roditelji nose na levom boku ili da oni koji ne nose pružaju svom detetu manje. Ali, eto zanimljiva teorija za brojne diskusije.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ