JollyWoman

Zdravlje pre svega: detox program hladno ceđenim sokovima

Spa i fitness Detox
10.10.2019.

Detoks se preporučuje kod različitih stanja jer dozvoljava telu da se odmori i regeneriše. Kao kada vi imate slobodan dan na poslu, detoks zamislite kao slobodan dan dat vašem organizmu. Detoksikacija je prirodan proces neutralizacije ili eliminacije otrova iz ljudskog tela. Otrovi (sve ono što može potencirati oštećenje telesnog tkiva) se hemijski pretvaraju u manje štetne materije, koje se potom izlučuju putem stolice ili urina.

Stalno vam se spava, umorni ste, imate manjak energije?

Vreme je za čišćenje tela! Detoksikacija organizma vam može pomoći  da vratite energiju i poboljšate zdravlje? Samo trebate uložiti malo vremena i truda da biste dobili odlične rezultate. Naš organizam je opterećen ne samo probavljanjem teške i nezdrave hrane. On takođe, mora da eliminiše pesticide, onečišćenja i toksične materije koje ulaze u telo iz našeg okruženja i hrane. Dodajte još i stres, prebrzi ritam života i manjak fizičke aktivnosti. Sve ovo može preopteretiti i oslabiti organizam i sprečiti njegov pravilan rad. Nepravilan rad organizma može uzrokovati manje tegobe, kao što su umor i pospanost, a kasnije i veće probleme kao što su depresija, prerano starenje i različite bolesti. Detoksikacija, ili čišćenje organizma, pomaže našem telu vraćanje prirodne ravnoteže. Ako ste stalno umorni, usporeni i imate lošu koncentraciju verovatno vašem organizmu treba čišćenje. Drugi simptomi viška toksina u organizmu: glavobolja, alergija, problemi sa kožom, zadah i neugodan miris tela, rast Candide, depresije, mlitavost, slabo pamćenje, nadutost trbuha i gasovi, loša probava, debljanje ili prekomerno mršavljenje, zatvor, prerano starenje.

Ukoliko imate neki od simptoma, pravo je vreme da isprobate detox režim hladno ceđenim sokovima. Zbog zagađenja vazduha koji udišemo i hemikalija u hrani i vodi koje unosimo, u telu se talože ,,toksini’’, kojih ono mora da se oslobodi s vremena na vreme. Zato je tu Mega Detox program. Obzirom da je taj negativni uticaj na organizam trajao godinama, potrebno je izvesno vreme da se dovede u red. Ali je to moguće uraditi. Kada se osetite loše, uradite detoks i biće vam bolje. Svi možemo da imamo koristi od čišćenja i obnove organizma. Kako izgleda ovaj program? Veče pre nego što krenete sa sokovima stići će vam isporuka sokova, za svaki dan 5 sokova. Sokovi mogu najduže da stoje 4 dana (nemaju konzervansa), tako da ako se odlučite za program od 5 dana, sigurno ćete imati 2 isporuke. Sokovi se piju po redosledu od 1 do 5 (svaka bočica je obeležena), na svaka 3 sata. Poslednji treba da se popije 2 sata pred spavanje. Između sokova pijete vodu ili čaj, a ako ne možete da izdržite savetuje se uzimanje lešnika, jabuke i slično. Mega Detox je prvi nutricionistički detoks u Crnoj Gori, od 100% sirovih i, kad god je moguće,organskih hladno ceđenih sokova od povrća i voća koji će zameniti vaše dnevne obroke. Napravljen je da preporodi i alkalizuje vaš organizam, tako da ćete za vreme detoksa ovim sokovima u organizam uneti velike količine vitamina, minerala i enzima, koji će se naći u krvotoku već posle 3-5 minuta od konzumiranja. Vaš probavni sistem će se odmarati jer nema procesa varenja čvrste hrane, što omogućava da se energija koja bi se inače koristila za probavu koristi za detoksikaciju, obnovu i jačanje celog tela.

Prvi sok, koji se pije u 9 sati ujutro, sadrži jabuku, spanać, limun, celer, đumbir, zelenu salatu i krastavac i iskreno, najteži je za popiti. Nakon njega, u 12h, pije se sok od ananasa, pomorandže, šargarepe, jabuke, limuna i kurkume. Popodnevni časovi rezervisani su za limun, đumbir i agavu (15h) i cveklu, jabuku, krušku i đumbir (18h). Poslednji sok, koji se pije u 21h, je ujedno i najlepšeg ukusa, a sadrži badem, vanilu, cimet i agavu.

Dužina detoksa zavisi od toga šta želimo postići. Trodnevni detoks će započeti proces oslobađanja od toksina i čišćenje  krvotoka. Petodnevni detoks može započeti proces izgradnje i jačanja imunog sistema, dok desetodnevni detoks zapravo može da spreči zdravstvene probleme i podstakne borbu protiv mogućih degenerativnih bolesti. Često je pitanje kada je najbolje početi detoks. Svi smo mi različiti ali najbolje je držati se ovih smernica: posle praznika, slava, putovanja, slavlja, stresa, uvek kada se osetimo umorno, teško, kada preteramo u hrani ili bilo kojoj vrsti konzumiranja. Sezonski je uvek dobro uraditi makar 3 dana detoksa. Preporučuje se minimum od 3 dana mesečno, iako bi 7 do 10 dana bilo optimalno. Takođe, moguće je uraditi i 1 dan svake nedelje, kao i 3 dana svake druge nedelje. Važno je naći neku svoju meru jer će tako vaš način života održati balans zdravlja i dobrih navika.

Kako je cena sokova i cele rutine od 5 dana prilično visoka (100€), postavlja se pitanje o opravdanosti narudžbine i pitanje: da li može drugačije? Iako je cena na prvi pogled  velika, kada se oduzmu svi ostali troškovi hrane, posebno izlazci u restoran, ispijene kafe, vreme koje trošite za pripremu hrane i sve ostalo što nećete imati kao nedeljni trošak, onda je cena zaista i razumna, posebno ako uzmemo u obzir dobrobiti programa za vaš organizam. Osim toga, ovakva cena te stvarno motiviše da ne odustaneš posle 2-3 dana programa, onda kada ti se stvarno pije kafa i kada te pozovu na omiljeni ručak i kolač u omiljenom restoranu.

Fotografija: Nikola Radović

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!