TELO     08.03.2024.

DA LI BRINETE O SVOM ŽENSKOM ZDRAVLJU? Evo saveta kako pravilno održavati intimnu higijenu

Intimna higijena je nešto što svakoj ženi treba da bude polazna tačka kada je higijena i nega u pitanju. Za sprečavanje ozbiljnih zdravstvenih problema neophodno je voditi računa i to veoma redovno. Pre odlaska na manikir i kod frizera, prvo bi trebalo da vodite računa o svom intimnom zdravlju. Pravilna intimna higijena i nega je osnova ženskog zdravljaPogledajte naše savete. 

Odgovarajući proizvodi 

Izbegavajte kupke i sapune koje inače koristite za tuširanje da koristite i za intimnu regiju. Ta regija je veoma delikatna i osetljiva, te je važno da koristite adekvatne proizvode. Korišćenje običnih sapuna može narušiti pH vrednost i stvoriti mogućnost pojave bakterija i infekcija

Zato birajte kupke namenjene isključivo intimnoj regiji, kako biste izbegli bakterije, iritacije, osip i svrab. 

Koristite poseban peškir za intimnu regiju koji menjajte barem dva puta nedeljno. Takođe, izbegavajte korišćenje bilo kakvih sunđera ili rukavica za pranje intimne regije, kako biste izbegli povrede i oštećenje sluzokože polnog organa.  

Odgovarajući donji veš 

Kada je donji veš u pitanju birajte pamučni. Pamučni materijali omogućavaju koži da diše. Sintetika sprečava cirkulaciju vazduha i povećava mogućnost za pojavu bakterija.  

Izbegavajte konstantno korišćenje dnevnih uložaka jer i oni mogu stvoriti povoljnu sredinu za razvoj bakterija. 

Posebna higijena tokom mesečnog ciklusa 

Posebnu pažnju intimnoj higijeni morate posvetiti tokom mesečnog ciklusa. Kada dobijete menstruaciju barem dva puta dnevno toplom vodom ispirajte intimnu regiju. Uloške menjajte maksimum na četiri sata, a tampone na dva do tri sata. Pored toga što se nećete osećati čisto i sveže, ako ne menjate uloške redovno, pojaviće se bakterije i moguće su jake iritacije i osipi. 

Redovna poseta ginekologu 

Kako biste očuvali zdravlje svoje intimne regije, morate reagovati na svaku promenu mirisa i izgleda sekreta. A ono što je na kraju krajeva najvažnije jeste redovna poseta ginekologu. Ne čekajte da problem nastane, već idite na redovne preventivne preglede.  

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ