VESTI     02.05.2017.

ŽENA MAJA: Žana Poliakov

Da li je i vama maj jedan od najinspirativnijih meseci u godini? Bude li vam se ideje za poduhvate na raznim životnim poljima? Osećate li tu snagu, lepotu i slobodu koju sa sobom nosi?

Ono što je nama sa ovim mesecom donelo sve navedene radosti i probudilo želju za napretkom, uzdiglo motivaciju na najviši nivo, jeste jedna dama, umetničkog i vedrog duha – Žana Poliakov.

S obzirom da je vođena svojom umetničkom stranom, završila je Akademiju dramskih umetnosti u Beogradu. Bila prva urednica i pokretač magazina “Sensa“. Vodi se u analima novije istorije kao prva srpska blogerka, takozvana blogorodica jer ga je pisala na svom sajt cyberkuhinja.com kad blog nismo ni zvali tako. Bila je kolumnistikinja magazina Elle, pod imenom Soulkitchen  i Supernatural Office neko vreme piše kolumne za ‘Lepotu i zdravlje’. Autorka je bestseler trilogije o zbunjenosti (Lovemarks, I am love i Ona zna). Kao njene najprodavanije knjige pokazale su se motivacione knjige, SOULFOOD, uvod u srećniji život, 21 dan mind detox izazov i iBelieve in Magic&Love. Živi umetničkim, zabavnim i  slobodnim životom, ne vezujuću se za asfalt, gužvu u saobraćaju i kafiće, već provodeći dane u prirodi, na ranču. Ili na moru.  Preko zime u Evropi, ode u Aziju, voli da bude bosonoga kontesa tamo gde je toplo, gde se nalazi neko more ili neka fascinantna priroda.  Vodi mentorship program koji je individualan i traje 9 meseci za one koji žele da napišu svoje knjige, pronadju svoj autentični izraz i žive kreativnijim životom. Veruje da je kreativna i produktivna osoba  – sretna osoba. Ono što dodatno želite da saznate o Žani, možete pronaći na njenom sajtu www.zanapoliakov.com, na kojem se nalaze razne fotografije, tekstovi i informacije o njenom radu, a i kroz naša pitanja i njene odgovore…

 

 1. Šta Vas je podstaklo da počnete da pišete motivacione knjige, Soulfood?

Hm, pa ja ne pišem motivacione knjige. 🙂 Soulfood je nastao kao zbirka mojih uvodnika za magazin Sensa. Pre toga sam bila kolumnistkinja za magazin Elle, pre toga prva srpska blogerka ( to je i dalje smešno ) i pisala sam više na temu self-discovery i muško ženski odnosi, lični prostor otvoren za javnost, te kad sam postala urednica Sense valjalo je pisati te uvodnike. Novi izazov. Pošto nisam znala kako se pišu uvodnici pisala sam ih kao kolumne, kao self-discovery jer sam i sama učila, razvijala se i otkrivala kroz magazin. Uvodnik je ima o neku posebnu frekvenciju i čitaoci su ga zavoleli, jednako kao i ja. Rasli smo i otkrivali se zajedno.  Ispostavilo se da je moja lična priča postala motivacija i inspiracija za mnoge ljude. Nije mi to bila namera, jednostavno se desilo. Posle sam negde pročitala da što je priča ličnija to je univerzalnija.

Danas više nisam sigurna da toliko verujem u motivaciju, to mi nekako deluje na silu “make it happen“ , pa ćemo da se trudimo i borimo i biće teško, ali čeličimo volju. Karikiram, ali to je taj koncept baziran na egotripu, ne osudjujem i sama sam prolazila kroz tu fazu, danas nekako više verujem u to da “dozvolimo“ da nam se desi ono što srce sve vreme pokušava da nam kaže i da nas vodi a mi ne slušamo, ne čujemo jer imamo ciljeve kojima stremimo i ništa nas neće zaustaviti jer motivišemo sami sebe. 🙂

U prirodi ne vidim ništa da se muči i trudi, cvet ne može ništa drugo nego da cveta, kad mu za to dodje vreme. Cveta a nekada i miriše, neko daje i plodove.

 1. Da li verujete da idejama, stvarima treba da pristupamo po osećaju ili isključivo da se vodimo činjenicama?

 Svako od nas vidi svet onakvim kakav je on sam, što će reći mi i takozvane činjenice tumačimo na sebi svojstven način. Neko vidi problem, neko nepremostivu prepreku, a neko šansu i prostor za napredak. Mene uglavnom vode osećaji, taj gut-feeling je nepogrešiv čak i kad sve činjenice govore suprotno.

 

 1. Verujete li da je vredno baviti se stvarima koje vas ne čine srećnima, a nužne su za opstanak?

 Šta je vama vredno, šta je nužno za opstanak i šta vas ne čini srećnim? Ovo je set pitanja koje svako za sebe postavlja i definiše. Ja imam dodatno pitanje – a zašto morate da opstanete? Ko vam je to rekao?

Relax, nothing is under your control.

 

 1. Stvarate li sami svoja životna pravila?

 Niko od nas ne stvara ništa apsolutno sam.

 

 1. Da li verujete u bajke?

 A šta su zapravo bajke? Poučne priče sa hepiendom.

  

 1. S obzirom da živimo u svetu gde je masa stvari dostupna, i većina ima pravo na slobodu mišljenja, smatrate li da čovek može dovoljno da se zauzme za sebe i ostvari svoje zamisli?

 Ako ste živi i na ovoj planeti, imate sve. Pa niste došli bezveze. 🙂

 

 1. Šta mislite, kada čovek doživi istinski uspeh?

 Kad zaboravi na uspeh i preda se onome što radi, u šta veruje i zbog čega radostan jedva čeka da ustane ujutru. S tim u vezi, najuspešnija sam kao baštovanka, trenutno jedva čekam da ustanem i rasadjujem cveće i neke nove biljke, a uskoro kad ustanem iz kreveta odem u polje jagoda, strawberry fields forever, i uberem one koje su sazrele za mene tog jutra. Malo kasnije, u jutarnji ritual ubaciće se i trešnje a potom i maline.

Pretpostavljam da je uspeh kada dodješ u situaciju da prisustvuješ i imaš vremena da uživaš u čudima koje je priroda spremila za tebe. Nisu bez razloga dve najluksuznije stvari na svetu – tišina i vreme, nisam ja ovo rekla nego Tom Ford. Meni se dopalo. I dolazi od nekoga ko ima fantastičnu karijeru, uspeh, bogatstvo i dostignuća. A ipak najviše voli da boravi na svom ranchu i gleda kako trava raste – baš me osvojio time a ne svojim kolekcijama. Potom i svojim eksperimentom sa filmovima.

Dozvolio je sebi da udje u nešto potpuno novo i da bude početnik. To je, za mene, uspeh. Kad kreiraš ono što zamisliš. Stvaralački proces je nagrada sama po sebi.

 

 1. Šta je po vama, parametar uspeha?

 Svake sezone imamo neku reč koja postane moderna, a već neko vreme oseća se taj pritisak da šta god da radiš moraš da budeš uspešan, mislim,  uspešna kao majka, kao uspešna u dijeti, uspešna u jelu, mi ljudi smo stručnjaci da obesmislimo sve – da bismo valjda ponovo pronašli izvorno značenje. Naš uspeh je i naš neuspeh – rekao bi Alan Watts. Uspeh je osećaj, no ako taj osećaj bazirate na tome kako vas vide drugi, stavljate sve na karte van sebe – nikada se neće osećati dovoljno uspešno. Ista stvar kao i sa srećom, ako očekujete da vam neko drugi donese sreću ili vaša sreća zavisi od drugih … – well, jasno vam je, vaša sreća je na vrlo krhkim nogama.

 

 1. Da li Vas ispunjava kada vidite, kako vaša literatura utiče pozitivno na one ljude, koji je ‘uzmu u ruke’ ?

 O tome obično saznam naknadno, par meseci ili godina kasnije. Lepo je kad preuzmu odgovornost i uzmu svoj život u svoje ruke. Što nas više ima, a ima nas fakat sve više i više, postajemo promena koju želimo da vidimo u svetu.

 

 1. Da li je zaista potrebno ‘koračati mračnim ulicama’ , da bismo istinski cenili ‘iskorak na svetlost’ ?

 Naš svet egzistira u suprotnostima koje definišu jedna drugu, da bismo znali šta je toplo, osetimo hladno, da bismo znali šta je smešno, upoznamo tužno, da bismo znali volimo li slatko, probamo i gorko ali i slano i ljuto, sve je to bogatstvo života na ovoj našoj nadasve zanimljivoj planeti. Kako bismo upoznali sebe, ko smo mi, šta volimo i šta nas veseli. A najzabavnije je što sve te definicije mi interpretiramo u našoj glavi. Naš se um igra sa nama čitavog života.  Sad je svetlo a sad je tamno, oh vidi tamo je svetlije, dolaze tamni dani, možda će biti bolje a možda nikada neće 🙂

 A nikad se ne zna kakvo dobro proizilazi iz nečega što na prvi pogled deluje loše.

 1. Koliko je bitno verovati u sebe, imati samopouzdanje, da bismo uspeli u svojim željama, ambicijama?

 Bitno je jer ono u šta verujemo se i dogadja. Od banalnih stvari, na primer da vi ne verujete da ću vam odgovoriti na ova pitanja, ne biste mi ih poslali. Bez te vaše vere, ne bismo čitali ovaj intervju, zar ne? Isto tako počinjete da radite na nekom svom malom projektu, bilo da spajate strujna kola u garaži a par decenija kasnije zovete se Apple ili da spremate hranu u svojoj kuhinji i raznosite prijateljima da probaju vaše ukusne bezglutenske hlebove i kolače … svi počinjemo samo sa “velikim“ snovima, ni sa čim više.

Bitno je da upoznamo sebe. Mnoge naše želje i ambicije uopšte nisu “naše“.

 

 1. Mislite li da je ljubav pokretač svih ‘dobrih’ stvari?

 Mislim. I znam.

 

 1. Kao žena, umetničkog duha, da li mislite da žene treba da grade svoj jednistveni stil odevanja, šminkanja? Isticanja sebe na neki svojstven način? Ili se pak, malo više, stopiti sa masom?

 Jasno mi je da je svetu oko mene važno kako izgleda i  to kako se ko oblači smo stavili  na top priority, meni je nekako važnije kako osoba zrači nego šta nosi kao odevni predmet. Važnije mi je kako se osećam jer ipak ja nosim tu odeću ne ona mene 🙂

Volim kad je ono što mislimo, osećamo i govorimo u skladu a odatle dolazi i jednistven stil, tj autentična osoba. Nekim ljudima božanstveno stoji i dosta dobro nose ekspresiju u odevanju, dražesno mi je da gledam i poznajem takve, a ja sam, pak, toliko dominanta osoba sama po sebi te se više trudim da to garderobom pokrijem. Kao da je moguće pokriti vatru 🙂

 

 1. Koji je vaš životni moto?

 Pretvori sve u nešto dobro.

 

 1. Čime biste podstakle dame, da izađu iz svoje ušuškane ljušture, i grabe ka svojim idejama i slobodi?

 Ako ne sada, pa kada ćemo?

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ