TELO     15.02.2021.

Živeli! Evo šta sve leči RAKIJA

Iako rakija nije srpskog porekla, već arapskog, na prostore Balkana useljava se još u 14. i 15. veku, a njena popularnost je vrtoglavo rasla pa se vremenom počela smatrati tradicionalnim pićem ovog podneblja. Većina je pije iz zabave i opuštanja, ali evo šta sve leči rakija.

Neizostavna je na proslavama, raznim okupljanjima, ima i onih koji bez nje ne mogu započeti dan, a oduvek se koristila i u medicinske svrhe. Smatra se da rakija leči mnoge bolesti i da veoma blagotvorno utiče na ceo organizam. Evo kako vam sve može pomoći:

  1. Umereno konzumiranje rakije povećava koncentraciju dobrog, a snižava nivo lošeg holesterola, pa oni koji je pažljivo i odmereno upotrebljavaju ređe obolevaju od kardiovaskularnih bolesti – infarkta, srčanih slabosti, povišenog krvnog pritiska i šloga.
  2. Pomaže u otklanjanju bola u stomaku – koji je prouzrokovan teškom i masnom hranom, pa samo popijte malo rakije (preporučuje se loza ili šljivovica) i bolovi će nestati!
  3. Par gutljaja neke slatke rakije mogu ublažiti menstrualne bolove, grčeve i mučninu.
  4. Ako vas muči bol u leđima – nežno ih masirajte sa malo rakije, a nakon nekoliko sati ponovite. Najbolje je u ovom slučaju koristiti komovicu.
  5. Čašica rakije sa malo bibera fantastičan je lek protiv prehlade i gripa.
  6. Ako patite od zubobolje, mali gutljaj rakije držite u ustima, promućkajte i izbacite. Ponovite postupak nekoliko puta.
  7. Rakija hladi kožu i odlično utiče na otok. Ako vam se javlja oticanje, možete masirati upalno mesto ili staviti obloge. Nemojte previše dugo držati zbog jačine ovog pića, kako ne biste iritirali kožu.
  8. U kombinaciji sa peršunom, rakija je odlično sredstvo u borbi protiv baktrijskih infekcija urinarnog trakta.
  9. Ako imate upalu grla izazvanu bakterijskom infekcijom, rakija sa par kapi propolisa vrlo uspešno dezinfikuje grlo.
  10. Rakija će odlično poslužiti kod kuhinjskih posekotina ili bilo kakvih drugih rana – odlično je sredstvo za dezinfekciju.

Lekovita svojstva rakije su mnogobrojna, ali budite oprezni u količini, dozirajte je na pravi način i uverite se u magično dejstvo ovog pića – napitka i za duh i telo!

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ