VESTI     17.02.2019.

Značaj planera/rokovnika

Brz tempo života, nagomilani poslovi, mešanje prioriteta i slične pojave gotovo da postaju sastavni deo svakog našeg dana. Čak se i najuspešniji ljudi suočavaju sa ovakvim problemima, a svakako da nas zanima odakle oni potiču i kako ih (se) rešiti? ORGANIZACIJA. Organizacija je i problem i rešenje.

Organizacija predstavlja polaznu tačku za sve čemu težimo. Uspešnost upravljanja svakodnevnim aktivnostima i adekvatno planiranje istih dovešće nas do željenih ciljeva, a sve suprotno tome stvoriće stres i disharmoniju u životu. Ovo će posledično uticati i na krajnji rezultat, a mi ćemo se osećati nezadovoljno i bespomoćno.

Šta uraditi? Pomoć psihologa, life couch-a ili neke treće osobe čiji nam saveti znače, sigurno će u nekoj meri pomoći. Ali ono što moramo da uradimo jeste da sami sebi pomognemo, tako što ćemo od svega odabrati ono što nama konkretno najviše odgovara.

Svaki veći cilj trebalo bi raščlaniti na manje, zatim svaki manji na pojedinačne aktivnosti i onda na dnevnom nivou raditi sve što je u našoj moći da bismo barem nekim delom doprineli krajnjem cilju. Kada smo dosledni u ovom procesu, aktivnosti ćemo obavljati blagovremeno, neće dolaziti do nagomilavanja, a mi ćemo osećati lagodnost i mir. Imaćemo više slobodnog vremena za nas, hobije, druženje i za neometano buduće planiranje. 

Da bismo ovo pojednostavili i da bismo uvek imali uvid u sve ono što nam predstoji, preporuka je da nabavimo planer/rokovnik koji nama u potpunosti odgovara. Danas su planeri jako važni i u poslovnom svetu, ali i u privatnom, tako da su dizajnirani i prilagođeni svim našim potrebama. 

Život će nam biti znatno lakši ako zapišemo svoje obaveze, ne samo da ih nećemo zaboraviti, već ćemo osećati ogromnu satisfakciju kada većinu ili sve sa spiska štikliramo kao obavljeno. Budući da su neke situacije mimo naše kontrole, ne treba osećati grižu savesti ako nešto nije ispalo kako smo planirali ili ako nešto nismo uspeli da odradimo. Bitno je da ostanemo dosledni i da se trudimo da u narednom periodu budemo još bolji, a univerzum svakako radi za naše dobro (čak i kada nam to tako ne izgleda).

Rokovnik bi trebalo da bude predmet lične prirode, nešto svojstveno samo nama. Tu možemo da napišemo sve što nam u datom periodu odgovara, a obično se jedan koristi na godišnjem nivou. Ne samo uopštene ciljeve i dnevne aktivnosti, već i posete lekarima, plan putovanja, plan štednje, rutine koje bismo voleli da praktikujemo, svoje prihode, troškove, plan kupovine nekih stvari i sl.

Većina ovih “čarobnih sveščica” posebno je dizajnirana tako da se vodi računa o svakom detalju, sadržaj obuhvata i nešto što nama nikad do sad nije palo na pamet i na šta do sad nismo obraćali pažnju, pa čak i motivacione citate i metode za uspeh.

Svaki put ka uspehu započet je korakom dobre organizacije. Iz životnog iskustva znamo da je baš taj prvi korak najteži, ali i velika olakšica za dalje putovanje. Zato vredno radite na poboljšanju svoje organizacije, ostanite dosledni svojim ciljevima, a krajnji rezultat govoriće sam za sebe. Vi ćete tada već piti koktele ispod palmi na nekom prelepom ostrvu.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ