DUH     20.05.2021.

Ishrana kao ključ formiranja jakog imuniteta kod male dece

Zdravlje naših najmlađih je najbitnije, a glavni preduslov za njihovo zdravlje je upravo jak imunitet. Kako imunitet kod dece nije potpuno razvijen, da bi se razvila snažna prirodna odbrana od bolesti, potrebna je pomoć roditelja. Budite im dobar primer i podstičite zdrave navike od najranijeg uzrasta. Pre svega, možete od rođenja formirati zdrave navike u ishrani, kao ključu formiranja jakog imuniteta kod male dece.

Hrana za dobar imunitet

Ono što većina nutricionista ističe kao najbitnije za dobar imunitet i ono zbog čega ćete zaboraviti na toplomere, slinave nosiće i neprijatan kašalj su ove supernamirnice

Mlečni proizvodi i probiotik

Dok su bebe, najbolja i najzdravija ishrana za naše najmlađe i najmilije upravo jeste majčino mleko. Preporuka je da mame doje što duže između ostalog zbog jakog imuniteta dece. Međutim, onog momenta kada dojenje prestane najbolji izbor nije kravlje ili neko drugo mleko koje ne sadrži dovoljno hranljivih materija za rast i razvoj deteta, već adaptirano mleko. Mlečne formule su adaptirane u pogledu sastava – sadrže određene količine proteina, masti, ugljenih hidrata, minerala i vitamina. Upravo sve ovo jača imunitet dece i sastavom je najsličnije majčinom mleku. Probiotici, koje takođe sadrži adaptirano mleko, ojačavaju imunitet, daju podršku antimikrobnom odgovoru, čine stolicu mekšom, ali i sprečavaju zatvor.

Probiotici se mogu naći i u nekim jogurtima.

Beli luk i alicin

Nemojte da budete stidljivi kada dodajete beli luk u hranu koju spremate, posebno u doba godine kada haraju virusi gripa.

Beli luk je prava superzvezda kad je hrana za podizanje imuniteta u pitanju.

On sadrži komponenete, kao što je alicin koji deci pomaže da se lakše izbore sa infekcijama podstičući produkciju antitela, pa se na taj način dečji organizam lakše izlazi na kraj sa virusima. Osim kao začin u kuvanoj hrani beli luk deca mogu jesti i kao dodatak salati.

Riba i Omega-3 masne kiseline

Omega-3 masne kiseline podstiču imuni sistem deteta na taj način što podižu odbrambene sposobnosti belih krvnih zrnaca kada se nađu u okršaju sa bakterijama. Nalaze u masnoj ribi, kao što su losos, pastrmka ili tuna.

Omega-3 još ublažavaju upalne procese u organizmu, što umanjuje mogućnost za razvoj upale uha ili pluća, koje su česta posledica, odnosno komplikacija gripa.

Ovde je dobro naglasiti, da takođe adaptirana mlečna formule sadrži i dodatak omega 3 i omega 6 masnih kiselina koje utiču na razvoj dečijeg imuniteta.

Slatki krompir (batat) i vitamin A

Slatki krompir sadrži veliku količinu beta karotena koji se u telu pretvara u vitamin A. Vitamin A ima ključnu ulugu kada je zaštita i zdravlje kože u pitanju, a koža je glavna barijera našeg tela protiv bakterija, virusa i bacila koji uzrokuju različite bolesti.

Umesto običnog krompira za pripremu pomfrita upotrebite slatki – deca će biti oduševljena.

I najvažnije, pored ishrane: volite svoju decu, pružajte im ljubav i pažnju, ispunite zajedničko vreme smehom, trudite se da odrastaju u zdravoj porodičnoj atmosferi. Ne samo da ćete im tako ostaviti najdivnije uspomene, nego ćete pružiti nemerljiv doprinos njihovom zdravlju i pomoći im da se što brže i lakše adaptiraju na uslove i okolnosti koji se brzo menjaju.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ