TELO     27.03.2020.

Magistar farmacije Danijela Nikolić vam otkiva VAŽNE STVARI o virusu, imunitetu i dezinfekcionim sredstvima!

Želeli smo da se osvrnemo na čitavu novonastalu situaciju i korona virus  sa aspekta farmaceuta, kao bitnog dela zdravstenog sistema, kako bismo odgovorili na važna pitanja i razrešili neke nedoumice. Danijela Nikolć je magistar farmacije, ali i online farmaceut. Na njenom Instagram profilu @glam.prescription možete pronaći savete o brojinm temama.

Danijela Nikolć magistar farmacije
Danijela Nikolić
Magistar farmacije

Sa Danijelom Nikolić smo razgovarali o tome kako naše telo reaguje na virus, da li je poželjno skidanje temperature, na koji način da jačamo imunitet, o dezinfekcionim sredstvima, kao i kada je neophodno da nosimo maske i rukavice – pogledajte u nastavku veoma važne odgovore!

virus
zdravlje

Na koji način reaguje naše telo na virus i da li je poželjno smanjivati temperature, ukoliko se pojavi?

– Kada bilo koji virus, pa i virus korona dospe u organizam, prva reakcija imunog sistema je da oslobodi mastocite. Mastociti se nalaze u našoj koži, sluzokoži respiratornih organa i creva. Usled oslobađanja mastocita, dolazi do kaskadnih reakcija i snažnog odgovora imunog sistema, oslobađaju se citokini i ostali medijatori inflamacije, koji dalje aktiviraju odbrambene sisteme našeg organizma –  CILJ JE ELIMINISATI I OSLABITI INFEKTIVNI AGENS. Citokini aktiviraju efektorske ćelije, čija je uloga da eliminišu virus. U kaskadi reakcija aktiviraju se i B linfociti, koji proizvode antitela specifična za određeni virus, koja takođe učestvuju u eliminaciji virusa.

Simptomi infekcije korona virusom:

  • bola u grlu,
  • kašlja,
  • povišene temperature itd.

Da bi se naš imuni sistem suprotstavio bilo kojoj infekciji, pa i infekciji korona virusom, trebalo bi da bude u punoj snazi.  Adekvatan imuni odgovor reaguje na infekciju, i dovodi do potpunog oporavka, simptomi kraće traju, lakši su i mogućnost posledica infekcije je svedena na minimum. Kada je naš imuni sistem sputan iz nekog razloga, i ne suprotstavlja se punom snagom, simptomi su teži, a oporavak duže traje.

Iz prakse se uočava da nesteroidni inflamatorni lekovi tj. NSAIL (među njima i IBUPROFEN) i steroidni antiinflamatorici (kortikosteroidi) mogu da uspore i oslabe imuni odgovor na provocirajući agens, tj. VIRUS. Međutim, antiinflamatorni i neželjeni imunosupresivni efekat lekova zavisi i od doze primenjenog leka, i od intervala doziranja.

doktor

S tim u vezi, TEMPERATURA je znak da se TVOJ ORGANIZAM BORI. Niže temperature, oko 37,5 ne bi  trebalo skidati antipireticima – pusti da se imuni sistem bori. Primena NSAIL u fazi u kojoj se tvoj organizam bori sa virusom, samo usporava tvoj imuni odgovor, jer oslabljuje mehanizme kojima se tvoj organizam bori protiv virusa (produkciju antitela…).

Kod osetljivih grupa, kao što su: stariji pacijenti, pacijenti sa kardiovaskularnim oboljenjima i pacijenti koji su na terapiji antihipertenzivima, asmatičari zbog mogućeg efekta na primenjenu terapiju i neželjenih reakcija nesteroidnih antiinflamatornih lekova, lek izbora za snižavanje temperature i ublažavanje bolova je PARACETAMOL. Zbog svega navedenog, ukoliko sumnjate na infekciju korona virusom, obratite se lekaru i poštujte predložene mere i savete nadležnih organa, kao antipiretik, lek za snižavanje temperature koristite paracatamol, ukoliko nije kontraindikovan.

Kod pacijenata, kojima je ibuprofen propisan zbog predhodne bolesti, preporučujem  konsultaciju sa lekarom, i da ne prekidaju ili uključuju terapiju na svoju ruku.

virus

Kako sve možemo jačati imunitet?

– Na imunitetu se radi svakog dana. Dobar imunitet se gradi: zdravom i izbalansiranom ishranom i zdravijim načinim života, redovnim vežbanjem, šetnjom, izbegavanjem prerađenih namirnica, rafinisanog ulja i šećera. Adekvatan unos mikronutrijenata, vitamina i minerala je bitan. Dobar izvor vitamina i minerala su voće i povrće. U borbi protiv virusa, u životu, i mojoj praksi farmaceuta, dobro se pokazala kratkoročna upotreba na primer:  kapi biljke ehinacea, beli luk, matičnjak, sladić, eukaliptus, đumbir.

Danijela Nikolć o dezifekciji

Da li dezinvekciona sredstva nemaju štetne uticaje po nas i koje je najbolje?

– Prema dostupnim informacijama, u slučaju infekcije korona virusom, kao efikasan dezeficijens pokazao se rastvor etanola u koncentraciji 70%. Prilikom upotrebe dezeficijenasa treba poštovati priloženo uputstvo, izbegavati primenu na: sluzokoži, povređenoj koži, osetljivoj koži, držati van domašaja lica, očiju i mogućnosti da dospte u respiratorni sistem. Alkohol, zbog svojih osobina, isušuje kožu i narušava barijernu funkciju kože. Nakon upotrebe dezeficijenasa trebalo bi hidrirati i negovati kožu.

Danijela Nikolć o  maskama

Kada je neophodno nositi maske i rukavice?

– Maske i rukavice bi trebalo nositi ukoliko imate simptome respiratorne infekcije, ukolko ste bili u kontaktu sa inficiranom osobom, ali i ako se dobro osećate, a napuštate svoj dom, preporučujem nošenje maski i RUKAVICA. Time štitite sebe, sebi najdraže, kao i druge ljude. Znamo za sada, iz iskustva drugih zdravstvenih radnika, da se virus dugo zadržava na površinama i da može da se prenese kapljičnim putem –  zato rukavice, maska, distanca i ne izaziti bez jasne potrebe!

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ