DUH     15.07.2022.

Menopauza- simptomi i promene koje se dešavaju kod žena

Menopauza je doba kada dolazi do prestanka ovulacije zbog pada nivoa estrogena i progesterona u telu. Ona predstavlja i skup simptoma i promena kroz koje žena prolazi neposredno pre nego što zauvek prestane da ima menstruacije, ili neposredno nakon toga. Menopauza u užem smislu označava poslednju menstruaciju žene i predstavlja kraj njenog reproduktivnog perioda.

Umor i iscrpljenost 

Kod  90 odsto žena umor i iscrpljenost se javljaju kao jedan od prvih simptoma menopauze. Psihičke tegobe: najčešće u vidu depresije u oko 50­-60 odsto žena. Poremećaji spavanja (nesanica) u oko 75 odsto slučajeva.

Promene u redovnosti menstruacije

Može doći do pojačanog krvarenja za vreme menstruacije ili pak, menstruacija može postati oskudna i neredovna. Nekada se desi na svake 2,3 nedelje, a može vam izostati i mesecima.

Promene koje takođe ukazuju na menopauzu:

Kao simptomi menopauze najčešće se javljaju  noćno znojenje, razdražljivost, poremećaji sna i suvoća vagine.Međutim, moguća je i vrtoglavica, nadutost, povećanje telesne težine, promene raspoloženja, glavobolje i gubitak libida.

Kada će se menopauza dogoditi zavisi od naslednog faktora!  Prosek je 51 godina.

Šta možete da uradite?

Kada prvi put primetite promene koje mogu da ukazuju na menopauzu, važno je da razgovarate sa svojim lekarom, uradite analizu krvi da bi to utvrdili i potražite savet. Pored toga, postoji niz bitnih stvari koje je važno da učinite za sebe.  Uspostavite pravilan ritam spavanja na 7-9h svaku noć. Pijte dovoljno vode, jer ako to ne učinite, bićete dodatno umorni i iscrpljeni.

Istraživanja su pokazala da pravilna ishrana, dosta vode, fizička aktivnost  i uredno spavanje doprinose poboljšanju različitih emotivnih aspekata u životu žene.

Ovo je nekada težak i emotivan period za jednu ženu. Važno je da imate podršku supruga i bližnjih. Kao i sve u životu i ovu promenu bi trebalo gledati sa vedrije strane. Oslobođeni ste neprijatnih simptoma menstuacije, a i ostaje vam u novčaniku više novca. Čak, mnoge žene imaju više samopuzdanja kada nastupi faza postmenopauze.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ