TELO     01.09.2022.

MIŠIĆI IZ SNOVA POMOĆU ČOKOLADNOG MLEKA: Domaće čokoladno mleko za samo nekoliko minuta

Čokoladno mleko je napitak koji deca obožavaju, a i oni malo stariji. Bez imalo muke, za samo nekoliko minuta, napravite domaće čokoladno mleko zdravije od bilo kog kupovnog, u kom neće biti dodatnih zaslađivača ili sećera. Da li ćete ga praviti od bele ili crne čokolade – vaš je izbor!

Šta vam je potrebno?
• 400 ml mleka (vrsta po želji)
• 50 g bele ili crne čokolade za kuvanje

Priprema:

Čokoladu polomiti na kockice i preliti sa 100 ml mleka. Otopite je na laganoj vatri, u mikrotalasnoj ili pari. Kada se čokolada istopi, dodati ostatak mleka i promešati. Mleko se može služiti toplo ili hladno, a sastojci se mogu povećavati ili smanjivati po želji.

Čokoladno mleko je nutritivno savršeno

Posle treninga, sportisti mogu da smanje bol i ukočenost u mišićima konzumiranjem prave količine proteina i ugljenih hidrata. Idealan odnos je 4 grama ugljenih hidrata i 1 gram proteina. I za razliku od sportskih pića ili čak običnog mleka, čokoladno mleko savršeno postiže ovaj odnos.

Poput mleka, sadrži puno hranljivih sastojaka, uključujući kalcijum, magnezijum, vitamine A, B, D i kalijum. Dok mleku nedostaju ugljeni hidrati i kalorije, čokoladno mleko to nadoknađuje šećerima i kakaom.

Takođe je nutritivno dobro “zaokruženo” piće u odnosu na sportska, jer čokoladno mleko sadrži zdrave masti i minerale.

Iako mnogi posle treninga konzumiraju veštačke supstance, stručnjaci savetuju prirodno – čokoladno mleko, bogato proteinima, mastima, ugljenim hidratima i elektrolitima koji su potrebni našem telu nakon napornog vežbanja.

Prema podacima iz istraživnaja, objavljenim u magazinu European Journal of Clincal Nutrition, čokoladno mleko se često upoređuje sa drugim sportskih napicima, kao i sa placebom.

Istraživnje je pokazalo da čokolado mleka daje slične ili bolje rezultate u poređenju sa navedenim alternativama.

Stručnjaci ističu da je najveća prednost čokoladnog mleka u savršenoj kombinaciji proteina (iz mleka) i jednostavnoj apsorpciji šećera, odnosno ugljenih hidrata (iz čokolade).

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ