DUH     02.07.2016.

Šest strategija za smanjenje stresa

Stres je nažalost postao svakodnevni posetilac – na poslu, u kući, u društvu, u gradskom prevozu, čak i na odmoru. Pored toga što stres može izazvati komplikacije na psihičkoj osnovi – tuga, usamljenost, preispitivanje ispravnosti odluka, želja za odustajanjem i sl. stres je jedan od glavnih uzročnika srčanog i moždanog udara u svetu. Stres negativno utiče na naše raspoloženje, a kvari i fizički izgled – bore, iscrpljenost, podočnjaci, otečenost, višak kilograma – samo su neki od nuspojava konstantnog stresa.
Predlažemo vam šest efikasnih načina za umanjenje stresa. Isprobajte već danas!

  1. Ostavite telefon. Primećujete li da prečesto gledate slike na Instagramu, objave na Facebook-u i Twitter-u? Da li se dešava da neke od njih u vama izazovu osećaj ljubomore, tuge, besa? Ljudi su skloni preterivanju na društvenim mrežama i verovali ili ne te „beznačajne“ društvene mreže jako utiču na naše živote. Zato, sledeći put kada osetite nervozu i neraspoloženje ostavite telefon na par sati i fokusirajte se na druge stvari.
  2. Čitajte knjigu. Nema efikasnijeg načina da zaboravite na svoj problem. Zaista. Čitanjem knjige podstičete svoju memoriju da kreira scenarije prilagođene fabuli romana koji čitate, fokusirate se na likove u romanu, razmišljate o strukturi i pouci dela. Knjiga vam nudi pravi odmor od realnosti i svakodnevnih briga.
  3. Obrišite nepotrebno. Stari mejlovi u inbox-u, poruke od pre par meseci, fotografije koje „nisu uspele“, video snimci, pesme koje ne volite, aplikacije koje ne koristite – sve što vam nije potrebno jednostavno obrišite. „Stavite na papir“ sve što ste obrisali i zatim hemijskom olovkom ili markerom prežvrljajte te stavke. Pogledajte spisak i nakon toga ga pocepajte. Možda deluje čudno, ali na ovaj način podsvesno ćete poslati poruku svom telu i emocijama da ste sposobni da se borite i sa krupnijim stvarima – počeli ste od sitnica i to je jedini ispravan i moguć put za prevazilaženje svakodnevnih problema.
  4. Istuširajte se. Nema te napetosti koju par minuta pod tušem ne može da otkloni. Idealno je da uronite u toplu kupku sa aromatičnim mirisima, ali tempo života u 21. veku nameće brzinu kao glavnii zahtev. Ali ne brinite, to „brzo“ tuširanje dugoročno posmatrano ima odličan uticaj na vaše raspoloženje.
  5. Prošetajte. Prolaznici, automobili, životinje na ulici, izlozi, ulični prodavci, semafori – sve će vam to „skrenuti“ misli i opustiti vas.
  6. Dišite. Elementarna potreba svakog čoveka je da diše i na taj način omogući organizmu da pravilno funkcioniše i živi. Iako deluje jednostavno, često zaboravimo da dišemo pravilno – dubok udah, zadržavanje vazduha, izdah. Na ovaj način smirićete emocije, smanjiti nivo hormona stresa, ali i izbaciti toksine iz disajnih puteva. Za prevazilaženje stresnih situacija i smanjenje napetosti možete se poslužiti i čulom mirisa – mirišite omiljeni parfem, kremu, kupku, štapiće. Nekoga umiruje miris knjiga, nekoga miris opalog suvog lišća. Terapija mirisom jako je efikasna u borbi protiv svakodnevnog stresa.
Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ