DIJETA     26.06.2021.

Alergija na proteine mleka kod dece: Pravilna ishrana, simptomi, saveti!

Alergija na protein mleka je ozbiljan problem. Ovo veoma teško pada i bebama i majkama. Ako vaša beba ima alergiju na proteine mleka, važno je utvrditi koja opcija hranjenja će joj pomoći da napreduje.

Simptomi alergija na mlečne proteine kod novorođenčadi 

Simptomi alergije na protein mleka često se javljaju u roku od nekoliko minuta do nekoliko dana izlaganja kravljem mleku. 

Simptomi alergije mogu biti postepeni ili se javljaju odmah

Simptomi sa postepenim pojavljivanjem mogu biti:

Tečna stolica, koja može biti krvava 

povraćanje

mučnine

loš aptetit

razdražljivot crva ili kolike

osip na koži

Simptomi koje se javljaju brzo mogu biti:

Povraćanje

Otok

Razdražljivost i kolike

Krvava dijareja

anafilaksija

Kako se dijagnostikuje alergija na proteine mleka?

Ne postoji nijedan test za dijagnozu alergija na protein mleka. Dijagnoza se javlja nakon pregleda simtpoma i prolaska kroz proces eliminacije da bi se isključila druga medicinska stanja. Testovi mogu da uključuju:

Test stolice

Testovi krvi

Testovi na alergije, uključujući testove sa ubodima u kožu ili flastere

Test intolerancije na hrany

Vaš pedijatar može preporučiti eliminacionu dijetu. 

Takođe, većina pedijatara preporučuje korišćenje adaptiranih formula specijalizovanih za alergije na protein kravljeg mleka.

Proteini iz hrane koju majka dojilja jede mogu se pojaviti u majčinom mleku u roku od 3 do 6 sati I mogu ostati do 2 nedelje. Tipično, eliminaciona dijeta će trajati najmanje 1 do 2 nedelje. Zatim se kravlje mleko ponovo uvodi da bi se videlo da li se simptomi alergije vraćaju. 

Dojenje je najbolje

Kada je u pitanju hranjenje beba, dojenje je najbolje. Majčino mleko je nutritivno uravnoteženo, pruža zaštitu od bolesti I infekcija I smanjuje rizik od sindorma iznenadne smrti novorođenčeta. Bebe koje su dojene ređe razvijaju alergije na hranu, pa čak I hronične bolesti kasnije u životu. 

Ako dojite i dete razvije alergije na kravlje mleko, moraćete da napravite promene u ishrani. Eliminišite mlečne proizvode, uključujući:

Mleko

Sir

Jogurt

Puter

Proizvođači su dužni da na etiketama prehrambenih proizvoda navedu glavne potencijalne alergene, uključujući mleko. Pažjivo pročitajte nalepnice da biste utvrdili da li proizvod koji jedete sadrži mleko.

Opcije za mame koje ne doje ili su završile sa dojenjem 

Ako vasa beba ili dete ima alergiju na protein mleka, a vi ne možete ili ste prestali sa dojenjem, postoje opcije adaptiranog mleka koje su upravo namenjene za decu sa alergijama na protein mleka. 

Ove formule su široko hidrolizovane i razlažu proteine kravljeg mleka na sitne čestice kako bi alergijska reakcija bila manje verovatna.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ