GASTRO     25.09.2022.

DA LI STE PROBALE ZIMNICU IZ MAŠINE ZA SUDOVE? Jednostavno, brzo i preukusno! (RECEPT)

Mašina za pranje suđa ovih dana dobila je i novu namenu – u njoj spremamo zimnicu. Inovator u našoj porodici bila je svekrva koja je po savetu komšinice bojažljivo spremina par tegli krastavčića. Kada je videla koliko je spremanje ove zimnice bilo uspešno, recept je podelila po familiji.

Tako smo ovih dana umesto standarnog suđa u mašini “prali – kuvali” tegle sa krastavčićima i cveklom te kompot od dunja.

Recept za krastavčiće iz mašine za sudove

Za jednu teglu: 2/3 male šoljice alkoholnog sirćeta; 1 kašičica šećera; 2 kašičice soli; Biber; slačica; korijander po ukusu; Voda i krastavčići

Priprema: Krastavce naređati u teglu i dodati suve sastojke i sirće. Nakon toga nalijte vodom. Tegle dobro zatvoriti poklopcima i poređati u mašinu za sudove. Ukljlučiti na 75 stepeni, celo pranje, bez detrdženta. Nakon što mašina završi pranje, krastavce ostaviti u mašini 12 sati da se ohlade. Tek tada otvoriti mašinu i izvaditi tegle. Uživajte!

Potpuno isti postupak važi za pripremu cvekle u mašini za sudove.

Kao i kod svake pasterizacije tegle moraju biti dobro zatvorene odgovarajućim metalnim poklopcima. Uključite mašinu na program za jako prljavo posuđe a tableta ili deterdžent za pranje nisu potrebni.

Recept za kompot od dunja

Potrebno: Sitno isečene dunje, 2 kašike šećera po tegli i voda.

Priprema: Dunje lepo očistite i isecite na kockice, zatim ih stavite u tegle pa pospite sa šećerom. Nalijte vodu da ogreznu u tegli i zaklopite odgovarajućim poklopcem. Tegle stavite u mašinu za suđe pa sve lepo uključite na 70 stepeni tj. na odkuavanje.

Kada mašina odradi pranje/kuvanje tegli ostavite zimnicu još u mašini dok se tegle prirodno osuše.

Izvor Stil

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ