VESTI     13.08.2017.

ISTINITA PRIČA: Sve možeš ako veruješ!

Marina Ćosić, mlada, prelepa i veoma talentovana glumica, rođena je u Beogradu. Pohađala je Osnovnu školu „Drinka Pavlović“ do svog drugog razreda, dok je živela u centru grada. Potom se preselila u Zemun, gde je nastavila školovanje u Osnovnoj školi „Lazar Savatić “.  Kako je neobuzdanog temperamenta, često je menjala svoje hobije. Od svoje šeste godine trenirala je džez balet. Uživala je u raznim mjuziklima i predstavama, koje su tada pripremali i izvodili. Pored baleta, njena velika ljubav je crtanje. I danas, kada dobije neki scenario, uvek mora prvo da nacrta nešto na njemu. Nakon šest godina bavljenja baletom, samo je u jednom trenutku prestala, jer joj se više nije sviđao način rada plesne škole.

Nije prošlo mnogo vremena, a Marina je dzež balet zamenila sa ne tako ženstvenim sportom – veslanjem. U sedmom razredu, na čas fizičkog vaspitanja, došli su treneri veslanja i doneli ergometar. Njoj se to učinilo vrlo zanimljivim i želela je da proba. U toku jednog minuta ostvarila je natprosečne rezultate za devojčicu tih godina.  Svi su ostali u čudu, odakle toliko snage u jednoj džez balerini! A najzanimljivije od svega bilo je saopštenje njenim roditeljima, koji su se šokirali, misleći da u kući imaju nežnu balerinu.  Uživala je kada rano ujutru izađe na mirnu reku i krene da trenira uz zvuke ptičica. Jako brzo je ušla u proces primrema za takmičenja. Ali, posle godinu dana bavljenja tim sportom, shvatila je da ne zeli time profesionalno i ozbiljno da se bavi, pa je ubrzo prekinula.

Naša novinarka Ivana intervjuiše Marinu

Od malena je mislila da će se baviti marketingom, zato upisuje srednju ekonomsku školu „Nada Dimić“ u Zemunu. U toku srednje škole, zbog raznih alergija, prelazi na specijalan način ishrane. On je podrazumevao da ne jede brašno, šećer i mlečne proizvode. Zbog tog načina ishrane je dosta i smršala. Želela je da se zategne, pa veslanje zamenjuje atletikom. Kako je hrana, oduvek, njena ogromna slabost, počela je dosta da  istražuje  o njoj injenom načinu pripreme. To joj je sada preraslo i u hobi. Trudi se da bude ukusno, a zdravo. Ujedno je krenula sa treninzima u teretani i na kik boks. Ne može da zamisli dan bez treninga ili bar nekih vežbica.

Ljubav prema glumi javlja se nakon letnjeg raspusta, pred početak drugog razreda srednje škole.

Tog leta otišla je na more u Italiju. U hotelu, u kom su bili smešteni, uvek su bili raspoloženi animatori, koji su zabavljali mlade tokom celog dana, a uveče bi izvodili predstave ili organizovali žurke. Nju su oduševljavali ti ljudi i njihova energija. Odmah je poželela time da se bavi, bilo joj je jako zanimljivo i uzbudljivo. Čak je rekla i svojim roditeljima da sledećeg leta želi da ode na šest meseci u Italiju, da radi kao animator, a ujedno da nauči i jezik. U školu je mislila da ide vanredno. Međutim, na samom početku druge godine,  u toku jednog školoskog dana, zatekla je letak studija glume „Maska“ na svojoj klupi, kada se vratila sa odmora na čas. Pročitala je informacije koje su bile na letku i sve to je jako zaintrigiralo, a nadovezalo se na doživljaje  sa mora. Nakon razgovora sa roditeljima, koji su bili oduševljeni, upisala se na glumu. Nakon prvog časa, Marina se potpuno zaljubila u tu vrstu umetnosti i sve što je vezano za nju. To je bila ljubav na prvi pogled, definitivno.

Prva predstava u kojoj je igrala su bili „Rodoljupci“, zatim su se nizale predsave: „Kome verujete“, „Putujuće pozorište Šopalović“, „Buđenje proleća“, itd. Učestvovali su na brojnim festivalima. Počela je da dobija sjajne komentare za svoj rad. Ljubav prema glumi je sve više i više rasla u njoj.

Marina Ćosić

Reditelj Peđa Stojmenović i Milos lazić su  posavetovali Marinu da pokuša da upiše Fakultet dramskih umetnosti nakon trećeg razreda srednje škole. Posle mnogo kolebanja, uz podršku roditelja, ona donosi odluku da proba. Za prijemni se pripremala sama. Tražila je odgovarajuće tekstove mesecima. Potpuno se posvetila tome, svakodnevno je vežbala. Te godine prolazi u uži krug, među šesnaest najboljih. Medjutim, ona nije bila odabrana. To je za Marinu bio veliki udarac. Usledio je jako težak period za nju. Psihički je potpuno bila slomljena. Tog leta, nakon prijemnog ispita, počela je mnogo da izlazi, samo da bi pobegla od svojih misli. U toku četvrte godine srednje škole bila je jako problematična. Sav njen bes i razočarenje, zbog neuspeha koji je doživela, ispoljavala je kroz česte svađe sa profesorima, društvom, roditeljima. Bila je puna negativne energije. Dobijala je, čak, od pojedinih profesora komentare da ona nikada neće postati uspešna glumica, zbog takvog načina ponašanja.

Ali, Marina nipošto nije pomišljala da bi trebalo da odustane. To bi značilo da odustaje od sebe, od svojih snova, od onoga što je čini srećnom. Njena borbenost, istrajnost i spremnost joj nisu to dozvoljavali.  U tim teškim trenucima, prvenstevno, veliku podršku je pronalazila u svojoj mami. Naravno, sve vreme su uz nju bili i njena starija sestra i njen tata.

Posle iscrpljujuće borbe sa samom sobom, Marina skuplja svu snagu iz sebe i odlučuje da opet pokuša. Krenula je sa ozbiljnim pripremama. Veliku pomoć imala je od glumca Ivana Mihailovića, njihovog porodičnog prijatelja. Takodje, dobila je nekoliko jako korisnih saveta od Nikole Đurička i Vojina Ćetkovića. Polako joj se samopouzdanje vraćalo. U tim momentima joj je veoma značila svaka iskrena pohvala od renomiranih glumaca. Morala je da nadmaši sebe, kako bi uspela. Osećala je da je na pravom putu. I bilo je tako. Ušla je u uži krug kod profesora Srđana Karanovića. Tokom razgovora sa njim desila se i jedna, pomalo smešna, situacija. On je pitao Marinu da li ima neku drugu opciju, ukoliko ne upiše glumu. Iako je to pitanje malo uplašilo, ona jeodlučno odgovorila da bi upisala psihologiju, samo da joj ne propadne godina, ali namerava iznova i iznova da im dosađuje, sve dok je ne prime. Dobivši odgovor, profesor se nasmešio, jako mu se svidela ta uoprnost i rešenost. Iii, uspela je! Upisala je željeni fakultet! Sav trud se isplatio! Ostavrila je svoj san! Godinu dana je bilo potrebno Marini da shavti da je zaista uspela, da je pobedila sebe i strahove. Svakoga dana, tokom prve godine studiranja, posmatrala je prostorije na fakultetu, ljude, profesore. Sve joj se činilo potpuno nestvarno.

Prvi ozbiljniji kasting na koji je otišla bio je u toku druge godine studiranja za projekat „Vojna akademija“. Ušla je u uži krug izbora , ali tada su prednost dobili neki stariji glumci. Ubrzo nakon toga, otisla je na kasting kod Dragana Bjelogrlića za seriju „Senke nad Balkanom“. Tamo se odlično pokazala, ušla je u najuži krug. Očekivala je ulogu. Međutim, niko joj nista nije javljao vezano za taj projekat duži vremenski period. Marina je, čak, i zaboravila na njega. U međuvremenu, kontaktirali su je iz kasting agencije „Pajper“. Bila je odabrana za ulogu Marije Despotović u seriji „Ubice moga oca“. Kada  su je obavestili, ona tada nije uopšte znala o kakvoj je seriji reč, još se i začudila kada su joj rekli da je kriminalistička.  Shvativši da je to veoma ozbiljan projekat, sa oduševljenjem je prihvatila ulogu. To je bilo njeno prvo iskustvo pred kamerama. Imala je veliku podrsku i pomoć od svih kolega koji su učestvovali seriji. Ta uloga, iako mala, otvorila joj je vrata ka drugim ostvarenjima.

U narednih desetak dana dobija njenu drugu uloga. Veoma interesantna priča je prati. Naime, Marina i Milan Vasić imaju zajedničkog prijatelja. Na otvaranju neke kafane su se preko njega i upoznali. Ona je tada tek upisala fakultet. U tom periodu počinju pipreme za snimanje filma „Vrati se, Zone“. Milan je celo to veče nagovarao Marinu da se pojavi na kastingu. Ona nije želela, smatrala je da je veoma mlada, tek je upisala fakultet. Na kraju, njih dvoje su se posvađali i Milan je otišao ljut. Nije mogao da shvati kako može da propusti takvu priliku. Ali, iz nekih razloga, snimanje filma bilo je odloženo. Dve godine kasnije, Marina dobija poruku na Facebook-u od Milana. Napisao joj je da se film „Vrati se, Zone“ , ipak, snima i da je predložio nju za ulogu Kaline. Ona nije mogla da poveruje. Otisla je na kasting kod reditelja Juga Radivojevića, ceo projekat joj se jako svideo.  Oberučke je, naravno, prihvatila ulogu.

Vraćajući se jedno veče sa promocije filma, zazvonio joj je telefon. Nakon nekoliko meseci, zvali su je iz produkcije serije „Senke nad Balkanom“ da je obaveste kako je dobila ulogu Kose. Njenoj sreći nije bilo kraja. Mnogo je priželjkivala ulogu u tom projektu, čije je prikazivanje zakazano za jesen. A uskoro je očekuje i saradnja sa TV „Prvom“.

Uz veliku podršku profesora i kolega sa klase, uspeva da odgovori svim obavezama.

Marina kaže da ne postoji uopšte ljubomore izmedju kolega na klasi. Naprotiv, pomažu jedni drugima, preporučuju jedni druge za razne projekte. Samo, nju zna jako da iznervira kada nešto organizuje i obavesti ljude blagovremeno, a oni ne obraćaju pažnju i postavljaju dupla pitanja. Ipak je njen temperament teško savladiv. J

Najveći uzori u ovom poslu su joj Al Paćino i Meril Strip.

Ne želi nikako da igra na kartu lepote i glumi samo zavodnice, zbog toga je i skratila njenu dugu, predivnu kosu. Priželjkuje raznorazne uloge, volela bi da joj svaka nova uloga bude i nov izazov.

Jou uvek nije bila istinski zaljubljena, a slobodno vreme uživa da provodi sa porodicom, prijateljima, dragim ljudima na lepim mestima po gradu. Obožava dobar provod, izlaske, muziku i ples uz času nekog dobrog koktela. A najviše se obraduje, naravno, ukusnoj hrani i životinjama.

 

 

Marinina poruka za naše čitaoce je:

„Kada srce zaigra za nečim, idite za tim!“

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ