VESTI     11.01.2020.

“Jedan život a stotinu priča” izazvao buru emocija: Herojska priča majki s “drugačijom” decom

Sala Kina Kozara u Prijedoru bila je popunjena do poslednjeg mesta. Autor teksta, koreografija, organizator Jelena Govedarica održala je svoj 60-ti autorski projekat. Smjenjivale su se suze, aplauzi, radost na licima, kako posetilaca tako i učesnika.

–  Ovaj projekat sa djecom sa smetanjama u razvoju gdje kroz scenario glumački od 1 sat prepričavam život majke i djeteta ometenog u razvoju izazvao je toliko emocija da sam pod velikim utiskom. Priča je ulogom glumice Mirele Predojević i mene gradirana od samog saznanja da se dobija dijete ometeno u razvoju, do pogleda okoline, odnosa ljekara, sredine prema majci i djetetu. Veoma emotivna i potresna priča u kojoj je donosena priča iz 30 autentičnih iskustava i intervjua koje sam obavila sa porodicama djece ometene u razvoju.

-Činjenica je da nije lako i da treba puno unutrašnje snage da jedna žena pretvori svoju nedaću u životnu inspiraciju i herojsku priču. Odlučila sam se da oca prestavim kao nekoga ko je bezuslovna podrška i ljubav za majku i dijete ali i scenarijom pobila činjenicu da se žena uvijek krivi što je rodila takvo dijete. Ona je za muža svog u scenariju heroina. Nažalost, kroz iskustva su obično bile drugačije priče gdje su muškarci ti koji napuštaju takav brak i traže zonu komfora. Vesna Berić kojoj sam posvetila performans bila je vidno potrešena, ali iskreno plakala sam i ja, ušla sam u lik njen 100 posto, veoma potresne scene kad Jelena, o kojoj smo pričali u predstavi, gubi bitku za život. Ma presretna sam! Večeras sam čula 100 puta – Jelena hvala ti , volim te, od djece koju smo nagradili poklonima – završila je vidno uzbuđena Govedarica.

U projektu pored Models by JG , akteri su deca ometena u razvoju Udruženja Neven, njih 12 koji skupa imaju preko 90 dijagnoza. Oni kroz koreografiju prezentuju svoje emocije, talente i potrebe koje poseduju kako pojedinačno tako i kolektivno. Ovo je bila tromesečna psihološka radionica za njih gde su izneli glumačke uloge na zavidnom nivou i maksimalno prihvatili projekat. Radili smo posvećeno svake subote po 2 sata i uspeli uvežbati performans koji deluje nestvarno.

Dizajnerka Belma Delibašić iz Kaknja, vidno potrešena, zahvalila se na pozivu organizatorki i predstavila kolekciju “Odvažna žena “dok Tina Gegić iz Novog Sada je predstavila “Glamur Las Vegasa” a za kraj nije mogla da kaže ništa jer je od emocija bila fascinirana. Glumica Mirela Predojević poručila je deci iz Nevena da su oni od sada njeni drugari i izjavila da je ovo divan način ukazivanja na inkluziju u praksi.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ