DIJETA     29.08.2022.

SVAKI BAŠTOVAN ZNA DA OD NANE NEMA KORISNIJE BILJKE U POVRTNJAKU: Lekovita svojstva mente

Menta je jedna od naprepoznatljivijih biljaka na planeti. Poznata je po svom specifičnom i božanstveno osvežavajućem mirisu. Pretpostavljate da u današnje vreme, savremena industrija ne može da pravi paste za zube i žvake bez upotrebe mente, prosto, nezamislivo je.

Želimo da vam predočimo kakva sva lekovita svojstva ova aromatična biljka može da vam pruži.

Na ova dva načina možete ‘ukrasti’ sve dobrobiti mente.

  1. Eterično ulje. Ima izuzetno umirujuća svojstva, ali i stimulišuća, u zavisnosti kako ga koristite..Korisno je u borbi protiv insekata i gamadi. Deluje pozitivno u uklanjanju stresa, mučnine i glavobolje, takodje i bolova u mišićima. Ne zaboravimo na bolove i kod PMS-a. Poboljšava koncentraciju, deluje antivirusno, protivupalno i antibakterijski. Kada ustanete ujutru, udišite nekoliko minuta ulje od mente i mnogo lakše ćete se razbuditi i postati vedri. Istom metodom zavarajte glad, kada vam u tom momentu hrana nije pristupačna. Može da vam posluži i kao sredstvo za čišćenje lica.
  2. Čaj od mente. Poznat je, pre svega, u sprečavanju bolesti desni, i lošeg zadaha.Moćan je u izlečenju mučnine, dijareje, ali i zatvora. Smanjuje nadimanje. Jača imunološki system. Oslobađa od stresa. Pomaže kod prehlade i gripa. Ako ne možete da zaspite, popijte bar jednu šolju čaja. Samo, nemojte preterivati sa unosom čaja, sasvim je u redu popiti do 2 šolje u toku dana.
Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ