DIJETA     14.09.2020.

Najčešće greške u dijetama koje treba izbegavati!

Greške u dijetama dešavaju se skoro svakome, ali se treba truditi izbegavati ih jer nas one upravo sprečavaju da stignemo do cilja. Neke se čak dešavaju jer ljudi veruju da će ih pre dovesti do cilja, ne shvatajući zapravo da greše. Pogledajte najčešće greške u dijetama koje treba izbegavati!

Brojanje kalorija

Ovo je danas sve prisutnije, a zapravo se potpuno pogrešno tumači. Da biste smršali potreno je biti u kalorijskom deficitu, tačno. Ali nemojte striktno brojati svaku kaloriju, već obratite pažnju da to što jedete bude kvalitetno i nutritivno bogato.

Nedovoljno tečnosti

Koliko god se o tome govorilo, nije na odmet ponoviti. Pijte dovoljno tečnostiVoda je najbolji lek za organizam i treba je piti svakog dana što više. Čajevi bez šećera i drugih zaslađivača sjajni su, kao i ceđeni sokovi, poput ceđene narandže ili limunade, naravno bez šećera.

Preskakanje obroka

Jedna od vodećih grešaka je preskakanje obroka. Uglavnom se preskače doručak ili večera. To nikako ne treba raditi, već samo treba uskladiti obroke i jesti zdravo. Nema potrebe preskakati obroke.

Restriktivni režim i nagle promene

Ako ste do danas jeli puno nezdrave i brze hrane, slatkiša i pili gazirana pića, a danas ste rešili da sve to prekinete i jedete sto posto zdravo, velika je verovatnoća da ćete brzo odustati. Nagle promene neće doneti puno toga dobrog. Bitno je da postepeno usvajate dobre navike. Nemojte imati nerealna očekivanja, već dajte sebi vremena.

Loša kombinacija namirnica

Organizmu je za dobro i pravilno funkcionisanje neophodna balansirana ishrana. Bitno je da unosite sve grupe namirnica i da ništa ne izbegavate. Ugljeni hidrati i masti nisu nešto što treba izbegavati, a i šećeri takođe. Važno je samo konzumirati dobre ugljene hidrate, zdrave masti i šećere. Pravilno kombinovanje namirnica iz različitih grupa je ključno za normalno funkcionisanje organizma.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ