TELO     22.04.2021.

REČ NUTRICIONISTE: Šta je zapravo adaptirano mleko?

Često čujemo: „Svaka majka može dojiti, a svako dete može sisati majčino mleko.“ Tvrdnja je tačna, ali uvek postoje izuzeci koje potvrđuju pravilo. Svi znamo da je dojenje najbolja opcija za bebe. Benefiti dojenja su ogromni, i svakako je uvek preporuka da mama doji. Međutim, neke majke nisu u mogućnosti da doje, pa dete hrane isključivo adaptiranim mlekom, a ima i onih koje kombinuju dojenje s formulom. Kod nas ipak, postoje razna mišljenja kada je adaptirano mleko u pitanju. Na portalima za mame, formumima, često se može pročitati da će mame pre dati kravlje mleko, nego tu „hemiju“ od adaptirane formule, da je AD mleko zapravo običan prah i slično. Hajde onda zajedno da se edukujemo i vidimo šta je zapravo mlečna formula i „srušimo“ ove predrasude, uz reč stručnog lica.

Mamino mleko je najbolje! Ali šta nakon dojenja? NAUKA i stvaranje adaptiranog mleka

Kao podršku mamama koje ne doje potrebno je naglasiti da su adaptirana mleka rezultat rada čitavog tima naučnika koji rade na tome da što bolje istraže mamino mleko. Najnovija istraživanja o nutritivnim potrebama, dobro poznavanje procesa varenja, embriologije i fiziologije digestivnog trakta, bubrega i metaboličkih potreba, omogućuju da se naprave formule koje su po sastavu najsličnije majčinom mleku. Kravlje mleko je napravljeno za bebu krave i prilagođeno je potrebama upravo teleta. Adaptirana formula je, kako sama reč i kaže adaptirano mleko da bude najsličnije majčinom.

Mleko od krava sa čistih pašnjaka

Adaptirano mlečna formula nastaje preradom zdravog i kvalitetnog kravljeg mleka.
Životinje čije se mleko koristi uzgajaju se u prirodnoj i čistoj sredini, bez genetski modifikovane hrane (krave jedu travu na kojoj nema pesticida). Sam proces proizvodnje adaptiranog mleka se strogo kontroliše.

Sastav mleka

Mlečne formule su adaptirane u pogledu sastava – sadrže određene količine proteina, masti,
ugljenih hidrata, minerala i vitamina.
Masne kiseline, uz dodatak L-karnitina koji je zadužen za njihov transport, važne su za razvoj vida, moždanih funkcija i imunog sistema. Prebiotici, koje takođe sadrži adaptirano mleko, ojačavaju imunitet, daju podršku antimikrobnom odgovoru, čine stolicu mekšom, te sprečavaju zatvor. Kalcijum i fosfor (u pravilnom odnosu) utiču na razvoj kostiju, kao i mineralizaciju zuba. 
Dominantna je laktoza koja je najbolji izvor ugljenih hidrata. Ona obezbeđuje 40-50 odsto dnevne energije. Odnos kazeina i surutke (40:60) u veštačkom mleku, obezbeđuje odličan proteinski unos, a količina amino kiselina je približna onoj koju sadrži mamino mleko.

Pažljivo su odabrane i masti – dominantne su nezasićene masne kiseline koje su esencijalne za novorođenče, a dodatak omega 3 i omega 6 masnih kiselina dodatno utiče na razvoj bebinog imuniteta.

Mlečna formula za različite uzraste i različite razvojne potrebe

Svaka formula ima odgovarajući sadržaj, prilagođen uzrastu deteta, te na tržištu možemo naći pakovanja sa oznakama: 1, 2, 3 i 4. U dogovoru sa pedijatrom bi trebalo napraviti izbor u pogledu određene vrste mleka, ali i samog proizvođača.

Diplomirani nutricionista-dijetetičar Neda Vasić o adaptiranom mleku

Adaptirana mleka treba da obezbede sve nutritivne potrebe novorođenčeta, ali i starijih beba kako bi im se obezbedio pravilan razvoj i rast.
Mlečne formule su napravljene tako da ne otežavaju varenje i ne izazivaju stomačne grčeve,
alergije i konstipaciju. Tehnološkim procesima u adaptiranom mleku mlečna mast se zamenjuje biljnim uljima. Dodaju se ugljeni hidrati, vitamini i minerali, a smanjuje sadržaj proteina, jer bi višak proteina opteretio bebine bubrege i možda doveo do nekih alergijskih reakcija. U adaptiranom mleku nalazi se adekvatna količina kalcijuma i fosfora što je veoma bitno za pravilan razvoj kostiju, a neke formule su obogaćene i gvožđem.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ