REČ STRUČNJAKA     06.04.2020.

Saveti dr Zlate Grujić iz MR SMILE tima: Kako PRAVILNO postupati ako povredite vaš zub?

Uloga stomatologa je veoma važna u odrastanju svakog od vas, drugari, i od velikog značaja je da od najranijih godina naučimo koliko su bitne redovne posete stomatologu, da bismo sačuvali zdrav i lep osmeh i u odraslom dobu.

Sve neophodne savete, da biste imali zdrave zubiće, podeliće sa vama dr Zlata Grujić iz Mr Smile tima.

Koliko često bi trebalo da idemo kod stomatologa?

Redovnim posetama se smatra odlazak kod stomatologa jednom u šest meseci.  Ukoliko idemo dva puta godišnje na kontrole, sprečićemo nastanak različitih oboljenja zuba i desni, ili će ona biti tretirana na samom početku razvoja.

Ali, šta je sa nekim nepredviđenim situacijama koje zahtevaju hitnu posetu stomatologu?   

U ovom tekstu ćemo vam objasniti šta treba činiti ukoliko dođe do povrede zuba.  Traumatske povrede zuba se najčešće i javljaju upravo kod dece i to na prednjim zubima.

U povrede zuba spadaju:

  • lom zuba;
  • rasklaćenje zuba;
  • ili čak potpuno izbijanje zuba iz vilice.

Svaka od ovih povreda zahteva hitan tretman, jer svaki gubitak vremena umanjuje verovatnoću da će lečenje biti uspešno. 

Izbijanje zuba

Kada je u pitanju izbijanje zuba, najvažniji faktor na koji vi možete uticati je vreme koje je proteklo od nastanka povrede do dolaska stomatologu kao i način čuvanja i prenosa zuba. Najbolje bi bilo da vas roditelji dovedu do ordinacije u prvih sat vremena od izbijanja zuba.

Što se tiče prenosa zuba nikako ga nemojte nositi u maramici, jer zub ne sme da bude suv. Najbolje sredstvo za čuvanje i transport zuba je DentoSafe, i te bočice bi trebalo da budu dostupne na svim mestima rizičnim za nastanak trauma, kao što su: škole, vrtići, igrališta i sportski tereni. Ukoliko do tog sredstva ne možete doći, dobro rezervno rešenje je odmah staviti zub u čašu mleka i tako ga doneti doktoru. Prenos zuba u običnoj vodi umanjuje šanse za uspeh terapije. 

 Ako ispoštujemo ovu proceduru, postoje šanse da se izbijeni zub vrati u svoju poziciju u vilici i sačuva za dugi niz godina, što je od posebnog značaja kad su deca u pitanju, jer kod vas nema mnogo mogućnosti za protetsku nadoknadu tih zuba, dok se ne završi rast i razvoj. 

Zato je veoma važno da sa ovim postupkom budu upoznati svi roditelji, kao i ljudi koji rade sa decom, a tu spadaju: vaspitači, učitelji, treneri, ali i vi, deca.

Roditelji vode računa o vašem zdravlju, ali i vi morate da poslušate njihove savete, jer ćete na taj način sami naučiti da brinete o svojim zubićima i imaćete prelep osmeh!

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ