DIJETA     27.08.2022.

BELI ILI SMEĐI ŠEĆER – KOJI JE ZDRAVIJI? Godinama nas uče pogrešno!

Večita dilema… Koji šećer je zdraviji? Koji ima manje kalorija? Koji je manje prerađen? 

Pre svega, smeđi sećer je DEFINITIVNO zdraviji. Da, tačno je da ga ima u dosta vrsta, ali nećete pogrešiti u odabiru bilo kog. Kada su u pitanju kalorije, ne razlikuje se preterano od belog šećera, ali se veoma razlikuje kada su u pitanju aroma, ukusa i nutritivni sadržaj.

Razne hemikalije poput formalina, fosforne kiseline, hlorne vode, sumpornog dioksida, EDTA se koriste u obradi belog šećera. Zato je smeđi šećer izložen manjem ‘hemijskom nasilju’.

Pri tehnološkim postupcima obrade belog šećera gube se kompletno svi korisni mikronutrijenti koji smeđem šećeru daju posebnost i prednost u kvalitetu.

Smeđi šećer se po pravilu dobija iz šećerne trske jer je melasa iz trske prihvatljivijeg ukusa i mirisa od repine melase a ima i širu upotrebu u domaćinstvu. Melasa od šećerne repe nije tako dobrog ukusa kao što je melasa šećerne trske.

Melasa je gusti, slatki tamnosmeđi ili tamnozeleni sirup koji sadrži oko 50 odsto šećera, ali i hranjive materije, esencijalne aminokiseline, gvožđe, kalcijum, kalijum, fosfor i magnezijum, pa se upoređuje s medom.

Beli šećer je rafinisan, i kao takav, predstavlja gotov proizod, dok je smeđi šećer zapravo poluproizvod, tj.nerafinisan, što ga čini prirodnijim.

Istina, smeđi šećer je skuplji od belog, ali kada je kvalitet u pitanju, samim tim i očuvanje našeg zdravlja, vredi izdvojiti koju paru više.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ