PREDUZETNICI     06.10.2022.

“TALENAT JE POTENCIJAL ZA USPEH”: Simona je ljubav prema čokoladi i slatkišima pretvorila u biznis – evo i kako!

Simona Ristić, mlada preduzetnica svoju ljubav prema čokoladi i slatkišima sasvim spontano pretvorila je u interesantan biznis pod nazivom Memos cookies. Pored prelepog izgleda, njeni slatkiši se komentarišu i kao posebno ukusni i primamljivi. Ona je za naš portal otkrila kako je gradila svoje poslovanje, kao i savet za sve mlade ljude koji planiraju da se upuste u preduzetničke vode.

  • Kada i kako se javila želja i ideja za originalnim slatkišima?

Ideja da započnem nešto svoje, javila se potpuno slučajno i spontano i iz velike ljubavi prema čokoladi i pripremi slatkiša. Malo po malo, Memos je nastao iz želje da na jednom mestu podelim svoje omiljene kolačiće u kojim često uživam sa najbližima I da pružim priliku da se i drugi zaslade i ulepšaju nekome posebne trenutke.

  • Da li smatraš da za ovako nešto što ti radiš moraš da imaš talenat ili je sve stvar rada, prakse I želje?

Talenat je ništa drugo do potencijal za uspeh. Sigurno smo svi mnogo puta pomislili kako određene stvari ljudima uspešnim u poslu koji rade, idu od ruke, kako deluju kao da su rođeni “sa tim u sebi”, ali činjenica je da iza svakog uspeha stoji nešto mnogo više, a to su dani, meseci, godine rada, truda, posvećenosti i velike ljubavi i želje da uspeju u tome što rade. Tako da ne mislim da je talenat presudan za bilo kakav posao, već samo želja da se uspe u tome.

Instagram will load in the frontend.
  • Kako bi opisala tvoj posao u tri reči?

Inspirativan, sladak i detaljan.

  • A kako žensko preduzetništvo u Srbiji?

Činjenica je da je biti preduzetnik u Srbiji, teško. Kao studentu prava, ali i vlasniku malog biznisa ova tema mi je posebno važna. Smatram da je neophodno da se podigne svest o nepravednom tretmanu žena u preduzetništvu i itekako vidim prostor da se ovo pitanje pravno bolje uredi. Sa druge strane, raduje me, što uprkos svim izazovima i dalje vidim veliki broj biznisa koji niču svakodnevno i što je popularna kupovina kod malih proizvođača. Na kraju je ipak to ono što nam je svima najpotrebnije – međusobna podrška.

Instagram will load in the frontend.
  • Koji je tvoj omiljeni slatkiš?

Kao svoj omiljeni slatkiš bih izdvojila Kukise, ljubav prema njima traje dugo, od kada sam ideju da ih napravim prvi put dobila nakon odgledane jedne epizode iz svima dobro poznate serije ‘‘Friends”, gde pokušavaju da otkriju recept čuvenih kolačića Fibine bake, ljubitelji ove serije dobro znaju o čemu pričam. Nekako im se uvek rado vraćam i nikako da odolim ukusu koji se topi u ustima. Svakodnevno dobijam ideje i kombinujem razne recepte kako bih dobila savršenu kombinaciju, ali sa sigurnošću mogu da kažem da je svaka kombinacija kada su oni u pitanju, dobitna.

Instagram will load in the frontend.
  • Koji savet bi dala mladim preduzetnicima u Srbiji, tačnije onima koji žele to da postanu?

Pre nego što bih bilo koga ohrabrila da pokrene svoj biznis, rekla bih im da pre svega analiziraju sebe i svoje želje, da razmisle u čemu su dobri i u čemu bi voleli da budu dobri, gde bi voleli da vide sebe kroz par godina i šta je to što ih istinski čini srećnim. Mislim da je neophodno da svi odgovore na ova pitanja pre upuštanja u bilo šta veće. Pokretanje sopstvenog biznisa nosi sa sobom veliku prednost, a to je da granice ne postoje. Mogućnost za svakodnevnim učenjem i ličnim razvijanjem, upoznavanje sjajnih, uspesnih ljudi, a ono sto je najbitnije, inspiracija je svuda oko nas. Tako da samo hrabro, bez straha, niste sami, a vaš rad i trud će uvek neko imati da ceni i podrži u to sam sigurna.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ