KULTURA     14.11.2021.

Tim gimnazijalaca Kreativnog pera u prvih 10 na FIRST Global Challenge-u!

Svečanom onlajn ceremonijom završena je još jedna sezona međunarodnog FIRST Global Challenge takmičenja u robotici. Tokom virtuelne proslave promovisane su kulture svih zemalja koje su učestvovale u ovogodišnjem izazovu, ali su proglašeni i oni najbolji među njima. Srpski tim završio je kao osmoplasirani u konkurenciji od čak 178 reprezentacija i to smatra izuzetnim uspehom!

Privatna arhiva


„Svake godine drugačije doživimo izazov i drugačije mu pristupamo. To je valjda i čar ovog takmičenja. Uvek damo sve od sebe tokom sezone takmičenja, pa odlični rezultati na kraju budu samo potvrda uloženog truda, ideja i znanja. S obzirom na to da su svi članovi našeg tima đaci gimnazije Kreativno pero, koja je gimnazija opšteg smera, a da se takmičimo pretežno sa đacima tehničkih škola, ovakav uspeh nam još više znači jer pokazuje da imamo dovoljno za volje i znanja da se takmičimo sa njima, iako je njihovo obrazovanje mnogo usmerenije ka poljima kao što je robotika”, podelila je sa nama jedna od predstavnika tima Srbije.

Naš tim ističe da je najzanimljiviji deo ove takmičarske sezone saradnja u obliku alijanse sa timom NR Kine.
„Nakon što smo u prvoj fazi takmičenja osmišljavali, pisali i slali svoje pojedinačne projekte, u drugoj fazi morali smo da pronađemo i kontaktiramo tim čiji je projekat najkompatibilniji sa našim i da oformimo alijansu sa njima. Naša ideja privukla je pažnju reprezentacije iz NR Kine, a nakon onlajn sastanka, oba tima su se složila oko saradnje do kraja ovogodišnje takmičarske sezone.”

Privatna arhiva

Zajednički projekat timova Srbije i Kine bio je usmeren ka mentalnom zdravlju i obuhvatao dve sekcije: jednu SOS, hitnu sekciju koja predstavlja svojevrsni oblik prve pomoći tokom napada panike, i drugu, socijalnu sekciju, koja bi bila alternativa onlajn komunikaciji i viđanju uživo u toku pandemije, a koja bi nadomestila aspekt druženja i međuljudskih interakcija kada su one onemogućene.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ