VEZA     09.05.2016.

Cenite sebe: Samopoštovanje u vezi

Jedna replika Samante Džouns u seriji ,,Seks i grad” sigurno je opšte poznata svim njenim fanovima, pa čak i onima koji to nisu, iako gotovo da nema žene koju ova serija nije bar jednom zaintrigirala.  Volim te, ali sebe volim više. 

”Opustiti se” u vezi ne znači nužno biti povređen na kraju. To je pogrešno uverenje, zbog čega se mnogi odnosi baziraju na konstantnom taktiziranju. Ali, temelj na kome se gradi unapred će odrediti u kom će se smeru veza odvijati. Ključ je poštovanje, i što je još važnije- samopoštovanje. Nije isprazna priča da će ono što mislite o sebi misliti i drugi o vama.

Recimo da će zaljubljena žena koja želi zdravu i zrelu vezu pristupiti ovako: Spremna sam za kompromis. Imam razumevanja. Podržavam te.

Nikada ne pristajte na kompromise koji vama ne odgovaraju. U nadi da će se nešto u međuvremenu promeniti, frustracije će biti očigledne, a negativna energija će se sve više skupljati. I eto nas na stepeniku niže ka katastrofi.

Nakon silnih neuspelih kompromisa i pogaženih sopstvenih reči nastavlja se preveliko razumevanje. Ubeđujete sebe da je to što radite dobro i da činite pravu stvar time što ste uvek uz njega, međutim on i dalje ne ispunjava kompromise. Štaviše, verujte da ih sada nije ni čuo. Svestan je da će posle pružene druge, treće, četvrte šanse dobiti ponovo novu.  Sve manje se uzbuđuje, jer zna da ste u svakom momentu na raspolaganju i da čak ne mora ništa ni da preduzme. Ovo već postaje poražavajuće, i svi principi su pali u vodu.

Međutim, vi se i dalje borite. Možda u njemu vidite nešto što drugi ne vide, ili pokušavate da izvučete onu mrvu svetle strane koju ste prepoznali. Ali da se ne zavaravamo, odraslog čoveka ne možemo vaspitati. Žene često imaju potrebu da spašavaju, leče, tragaju za nemogućim, ali ako u tome izgubite sebe, a zauzvrat ne dobijate ništa, ili pak samo mrve pažnje tek da ne ostanete gladne ljubavi, od te bitke nema ništa, a poražene su obe strane.

Takve greške ponavljaće se sve dok ne počnete da poštujete sebe. Pre nego što pokažete ljubav drugome, pružite je prvo sebi. Ne gazite preko svojih principa, jer to je niz propusta koji se lako započinje, a teško zaustavlja i deluje banalno na početku. Kao vrhunac svega, kada se osvestite, bićete ljuti na sebe i nesrećni što ste toliko toga dopustili. Nije problem opustiti se, problem je dopustiti previše.

Sami ste sebi na prvom mestu.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ