VESTI     09.10.2022.

Da li NERED ostavljate NA STOLICI ili u ORMARU? To mnogo OTKRIVA o vama

Nered koji se prikrada i zauzima stan ne mora da bude posledica neurednosti ili lenjosti nego pogrešnog načina razmišljanja. Tako čak i perfekcionisti mogu da žive u neredu jer ih unutrašnji glas tera da odjednom urade sve – ili ništa. Oni ne mogu da podnesu nesavršeno obavljen posao.

Na primer, plastične posude mogu da im ispadaju iz ormara, ali oni ih neće složiti sve dok ne nabave savršen papir za oblaganje polica, držač poklopaca i nalepnice u boji za označavanje. U međuvremenu, posude mogu da ispadaju kad god neko otvori ormar. Ali ako shvate da ne mora sve biti savršeno, mogu postati znatno uredniji.

Većina negativnih navika oblikuje se još u detinjstvu, a ako ih odlučno ne iskorenite, mogu vas pratiti čitav život. Vlastitu neurednost često je najteže prepoznati jer tuđ nered na prvi pogled “bode oči, a na vlastiti smo navikli.

Međutim, gomilanje suvišnih stvari u svakom ugli stana otežaće snalaženje u njima, a pogled na sobu u neredu može vas mentalno iscrpiti više od samog spremanja. Ako nameravate da se upustite u konačnu bitku s’ neredom, prvo treba dobro da upoznate neprijatelja.

Ako osvestite skrivene misli, moći ćete da ih promenite. Nagrada će vam biti ne samo zadovoljstvo zbog urednog stana nego i spoznaja da ste svoj život uzeli u svoje ruke.

Hrčak skuplja

Gomilanje suvišnih stvari ima svoje korene u nesigurnosti, često finansijskoj. Kao što hrčak skuplja zalihe za zimu, ovi ljudi skupljaju kartone od jaja, stare časopise i sve što bi im jednog dana moglo zatrebati. Ako im nešto od tih sitnica stvarno zatreba, to najčešće ne mogu da nađu.

Baš neću!

Buntovnici su kao deca morali da spremaju za sobom, a kad odrastu “osvećuju” se roditeljima ostavljajući svinjac svuda oko sebe. Ne žele da slože odeću u ormar makar se izgužvala ni da sklone tanjir za sobom. U tome su odlučni poput tvrdoglavog trogodišnjaka.

Posle ćemo …

Oni skloni odugovlačenju sve ostavljaju za sutra. Račune koje treba da plate, stare novine i stvari koje treba da poprave ostavljaju sa strane misleći da će se njima pozabaviti posle. Ali nikako da shvate da sutra neće imati više vremena i energije nego samo više posla za obavljanje.

Sentimentalni nered

Romantične dušice čuvaju stare ulaznice za bioskop, izbledele razglednice, polomljene figurice, stare dečije igračke… Ništa nemaju srca da bace. Zapravo, baš sve što ih podseća na nešto iz prošlosti pronaći će mesto u njihovom stanu. Sve dok svoju kuću ne pretvore u muzej nereda.

Izvor Direktno

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ