TRUDNOĆA     03.06.2018.

Dojenje počinje pripremom u trudnoći – Vesna Milosav-Brkić, vršnjačka savetnica za dojenje udruženja Roditelj

Vesna Milosav-Brkić je osnivač i dizajner brenda Anđelčić koji se bavi izradom nakita, garderobe i upotrebnih predmeta www.andjelcic.in.rs , a iz ubeđenja da je dojenje najbolja investicija u dete od rođenja, 2017te godine položila je obuku za savetnicu za Vršnjačku savetnicu za dojenje Udruženja Roditelj, i preko Udruženja kroz volonterski drži radionice o dojenju u Beogradu i pruža podršku mamama o dojenju putem emaila.

 

Dojenje, tako kratka, a ponekad veoma opširna tema.
Neke mame se porode i jednostavno počnu da doje, bez poteškoća, prepreka, nedoumica, i dojenje uspe. Međutim, ima i onih mama koje se porode i ne snađu se, dojenje ne počne lako, u porodilištu ne umeju da postave bebu pravilno na dojku, nekada su bebe pospane i mame ne znaju kako da podoje bebu, nekada mame budu obeshrabrene izjavama da da ne mogu da doje bebu jer jer imaju ravne ili uvučene bradavice (zabluda). Nekada se mama sasvim lepo snađu sa bebom u početku, međutim umeša se faktor dobronamernih saveta bliskih osoba koji su sasvim pogrešni i počnu da loše utiču na dojenje. Neke mame se samo uplaše. Ovaj tekst je za sve ove mame, kao i one mame koje su uspešno već dojile starije dete ili decu, ali im je potrebno da se prisete…

Priprema dojenja u trudnoći je veoma bitna. Sada ćete verovatno pomisliti da se to odnosi na razne savete koji se mogu čuti od raznih mama, baka, tetki, kompšinica…
Priprema dojenja u trudnoći odnosi se isključivo na informisanost  i učenje o dojenju.
Dojke se fizički i hemijski ničim ne pripremaju za trudnoću, niti se tretiraju bilo kakvim prearatima.
Postoje razni saveti, kako pripremiti dojke u trodnoći, ali svaki od tih saveta jeste pogrešan jer remeti biološki savršeno uređen sistem pripreme buduće mame da odhrani bebu. Dojenje je biološka stvar i organizam će se sam pripremiti za dojenje. Već sa početkom trudnoće, trudnica će primetiti da su joj bradavice postale osetljivije. Mnogim mamama su bradavice i areole (tamni kolutovi oko bradavica) potamneli. Neke mame će primetiti da im je polečo lučenje mleka, tačnije primetiće da im se pojavljuje po koja kap mleka, ili će na nadražaj dojke moći da primete koju kap mleka. Sve su to veoma prirodne i biološke pripreme, jer trudnice već u drugom trimestru trudnoće počinju prvu fazu laktacije i mleko počinje da se priprema u dojkama i tu čeka porođaj i bebu, a kako beba u stomaku raste i razvija se, tako se i sastav mleka menja savršene strukture za trenutnu zrelost bebe, tako da kada god se beba rodi (i prevremeno) mama će imati idealno mleko za nju.
Mame koje pre porođaja ne primete da se pojavljuje koja kap mleka na bradavicama, ne moraju da brinu, jer je i to sasvim u redu.


Žlezde na kraju areole počinju da luče posebnu tvar koja oblaže areole i bradavice i priprema ih za dojenje.
Ukoliko  trudnica dobije savet da maže bilo koju vrstu krema ili kapi na bradavice i areole, može poremetiti prirodnu pripremu bradavica za odjenje, tako što će žlezde početi manje da luče prirodne tvari koje oblažu bradavice i areole, što nije pogodno za dojenje.
Ukoliko trudnica dobije savet da bradavice i areole pere posebnim sapunima, penom, trlja grubim peškirom ili bilo šta slično, takođe može loše uticati na biološku pripremu dojki za dojenje, tako da sama priprema za dojenje jeste isključivo informisanost.

Tokom trudnoće mleko se stvara u dojkama i čeka porođaj, kako bi se rađanjem posteljice pokrenuo hormon oksitocin (takođe hormon zadužen za kontrakcije) pokrenuo refleks odpuštanja mleka i koji će narednih oko četiri nedelje imati ulogu u otpuštanju mleka.

Ono o čemu trudnice najčešće razmišjaju pred kraj trudnoće i o čemu se raspituju jeste porođaj. Porođaj dođe, i prođe, a nakon porođaja dolazi snalaženje oko dojenja, i dojenje. Nekada se naiđe na dobru pravu podršku i uspe u dojenju, a nekada se naiđe i na pogrešnu podršku, kada porodilju savetuju da bebi da dohranu, jer je navodno lakše, da se naspava, da se odmori, da se oporavi od porođaja.Stvari koje trudnice često neće čuti pred porođaj jeste sledeće:
– dojenjem se pokreće lučenje oksitocina koje je zaslužen za refleks otpuštanja mleka ali i za kontrakcije materice, prvo na porođaju a nakon toga i posle porođaja i utiču na brže vraćanje materice u prirodnu veličinu pre porođaja
– prvi podoj nakon porođaja može kod mame da izazove takav nalet hormona da oseća totalno zadovoljstvo  u organizmu. I ne samo prvi podoj, već i naredni podoji.
– prvih dana nakon porođaja za vreme podoja mame mogu da imaju jake grčeve i bolove u stomaku. To zapravo jeste zbog lučenja oksistocina i kontrakcija materica koje se tog trenutka stvaraju, i to jeste znak da se mama oporavlja jer se materica vraća u prirodnu veličinu.
– za vreme podoja nakon porođaja mama može da oseća jako veliku žeđ, tako da je poželjno da uvek ima pri ruci čašu ili flašicu sa vodom, jer se žeđ najčešće javlja baš u trenutku samog podoja
– mame koje ne žele da doje bebu svakako će imati laktaciju određenih period, najvevatnije prvih 40  dana dok hormoni igraju ulogu u lučenju i otpuštanju mleka
– beba će uvek prihvatiti da sisa. Kada god  da je podojena, ukoliko je ponudite, beba će prihvatiti dojku, jer se beba rađa sa dve veoma dobre veštine: veštinom da plače (jedini način komunikacije) i veštinom da sisa. Ukoliko bebi date da sisa dojku, ona će umeti da sisa, ali isto tako će sisati i druge stvari koje joj ponudite (varalicu, flašicu), ali iste, mogu loše uticati na dojku
– nakon porođaja mama se puno znoji i ima neprijatan miris. Nekada se mama znoji češće za vreme podoja. To je veoma prirodna stvar ,i koliko god mami delovala zastrašujuća, prolazi, i zaboravlja se. Ukoliko primetite da beba odbija dojku osvežite se i bebi ponovo ponudite dojku. Ipak, beba će pre prihvatiti da sisa ukoliko mama ima neprijatan miris jer se oznojila, nego ukoliko ima jak miris dezodoransa ili parfema, jer dezodorans i parfem nisu mamini prirodni mirisi.
– bebe  ponekada često i dugo traže da sisaju  prvih dana nakon rođenja. To je sasvim očekivano i prirodno. Bajkovite priče o uobročavanju bebe na  3h nastale su u periodu kada su krenule agresivne kampanje adaptiranih mleka i važe za adaptirana mleka (ili su važile), ni jedna novorođena beba koja je isključivo dojena neće sisati na tri sata već češće.
– bajkovite priče o prespavanoj noći od rođenja su veoma retke i veoma netačne. Ne kažem da ovakvih situacija nema, ali nisu uopšte toliko česte kod isključivo dojenih beba, a nisu ni poželjne, jer bebin želudac je veoma mali, brzo se napuni, ali isto tako i vrlo brzo isprazni i beba nikako ne može da izdrži sita 4, 5, 6 ili više sati noću i da spava. Ukoliko beba i prespava period za dojenje koji je najviše 2,5 do 3h, potrebno je bebu buditi za dojenje ili je u snu staviti na dojku, bebe vole da sisaju i noću. Ni ovo neće trajati večito, ali novorođenčad do 40 dana, ili bar dok pedijatar to ne potvrdi na prvoj kontroli sa mesec dana, beba nema pravo da prespava noć bez podoja.
– sve veoma bliske osobe sigurno će se potruditi da daju sve svete kojih se sete nakon rođenja bebe, ali jako mali broj tih saveta biće koristan, smirujuć i tačan, veći deo saveta dat čak i iz najbolje namere mamu će zabrinuti, obeshrabriti, tako da se potrudite da gledate u ponašanje svoje bebe i pratite bebu, a ne svete bliskih osoba koliko god drage one bile.
– beba će Vam reći sve. Kada počne da pokazuje prve znake gladi, buđenje, meškoljenje, sisanje u prazno, pokušaj da sisa ručice ili prstiće, to je znak da je beba gladna i nikako bebu ne treba puštati da se rasplače ili isplače da bi dobila dojku. Što pre primetite bebine znake gladi, koji mogu biti i na pola sata od prethodnog podoja, lakše i mirnije ćete ući u podoj.
– što je mama smirenija, dojenje će ići lakše, tako da posle porođaja pokušajte da eliminišete sve negativne uticaje na vas i vašu bebu, uživajte sa bebom a sve ostalo može i da sačeka.
– ukoliko dobijete ponudu za pomoć, nemojte je odbiti, neka Vam ostali pomognu oko kućnih poslova, kuvanja ručka… a bebu čuvajte vi. Ne prihvatajte pomoć da neko čuva bebu dok se Vi bavite kućnim poslovima, jer je i Vama potreban odmor i oporavak nakon porođaja.

Unapred se raspitajte o dojenju.

Udruženje roditelj organizuje besplatne radionice o dojenju svakog meseca u Kuli, Novom Sadu i Beogradu, a uz  to su dostupni i sajt dojenje.roditelj.org sa raznim tekstovima za inormacije, email uvek dostupan za sva pitanja i nedoumice i savetnice dežurne na telefonima svakog dana. Ukoliko Vam je potrebna podrška, obratite nam se.

I zapamtite, mame koje imaju podršku, duže doje.

Vesna Milosav-Brkić
Vršnjačka savetnica za dojenje Udruženja Roditelj

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ