LICE     04.10.2021.

Dr Branislava Gajić: Nega kože uz terapiju akni oralnim izotretinoinom

Akne su najčešće stanje kože u svetu, ali tačni uzroci nastanka akni su nejasni. Nova studija otkriva kako uobičajeni lekovi za akne menjaju ravnotežu bakterija na našoj koži.

Isotretinoin se obično koristi za lečenje teških akni.

Međutim, lek ima brojne potencijalne nuspojave, uključujući depresiju i oštećenje jetre. Takođe uzrokuje ozbiljne urođene mane kada žene uzimaju lek tokom trudnoće.

O svemu ovome pričali smo sa Doc. dr Branislavom Gajić, specijalistom dermatovenerologije, zaposlenoh na Klinici za kožne i venerične bolesti, Klinički centar Vojvodine.

doc.dr Branislava Gajić

“Nega kože kod ljudi koji imaju bubuljice – akne (lat acnae; engl acne) je kompleksna i orijentisana u odnosu na tri osnovna faktora. Nega kože uopšte, pa tako i kod osoba koje imaju akne, treba da bude prilagođena individualnim karakteristikama same kože. Sledeći faktor koji utiče na vrstu nege koju koristimo je sam klinički oblik akni koji osoba ima. Treći, jednako važan, faktor jeste vrsta terapije koja se u datom momentu sprovodi u cilju lečenja akni.” , rekla je doktorka.

“Kod srednje teških, teških i refraktarnih (one koje ne reaguju na drugu primenjenu terapiju – stalno se “vraćaju”) akni preporučuje se sistemska oralna terapija izotretinoinom. Izotretinoin, lek koji je sintetisan 1969. godine je derivat vitamina A i dovodi do izlečenja navedenih oblika akni u više od 95% slučajeva, i kao takvog ga često ordiniramo u dermatološkoj praksi. Neželjena dejstva izotretinoina su brojna i o njima osoba kojoj se lek preporučuje mora imati punu informaciju. Najčešći neželjeni efekat leka je suvoća kože i sluznica, a intenzitet ovog neželjenog dejstva zavisi od dnevne doze leka ali i od nege kože koja se sprovodi tokom lečenja.“

Uriage Hyseac Hydra krema

Savršeni saveznik za kožu oštećenu tretmanima. Cerasterol 2F jača kožnu barijeru, dok TLR-2 patent i ekstrakt opuncije umiruju upalu kože i ublažavaju vidljivost nepravilnosti. Obogaćen Uriage Termalnom Vodom, ovaj proizvod nudi trenutni komfor. Koža ostaje hidrirana, jedra i blistava. Nekomedogeno – hipoalergeno – bez ulja.

„Prvo što svojim pacijentima “obećam” da će iskusiti tokom upotrebe izotretinoina su suva i ispucala usta (Cheilitis), slično kao kada nam se zacrvene i pucaju usne na skijanju ili na moru pod dejstvom vetra, suvog vazduha, hladnoće ili sunca. Zato naglašavam da negu usana odmah započnu. Momcima obavezno pokažem fotografije heilitisa da bi jasnije razumeli šta treba da spreče negom, i da to ne znači da “previše vode računa o svom izgledu”, već da “stalno mackanje” znači da vode brigu o svom zdravlju.“

Bariederm Cica balzam za usne

Ovaj proizvod namenjen je za regeneraciju suvih, ispucalih usana usled hladnoće i vetra, kao i kod oštećenja nastalih usled primene medicinske terapije (npr. retinoidi). Fitosteroli odmah smiruju suve, ispucale usne, vraćajući veći komfor. Naneti na svaka 4 sata ili koliko je potrebno. Bez parfema.

“Vrlo je važno da se prilikom korišćenja proizvoda za negu kože isti nanose pre nego što se pojavi suvoća i ispucalost, jer mehanizam dejstva novijih preparata za negu je malo drugačiji od standardnih “grožđanih masti” i mleka za negu tela. Dermokozmetski preparati koji u sebi sadrže posebne mineralne vode, pored masnoća koje čuvaju kožu od spoljnjih štetnih faktora i supstanci koje podstiču regeneraciju kože u sebi sadrže i modulatore upalnog odgovora (regulatori TLR 2 receptora) i na taj način mogu da spreče nastanak upale ili da intenzitet upale smanje na minimum.”

Xemose ulje

Xemose ulje u dodiru sa vodom obrazuje blagu penu, koja nežno uklanja sve nečistoće i neutrališe štetne efekte tvrde vode, ostavljajući zaštitni film na koži. Koža ostaje čista, nahranjena i bez neprijatnog osećaja zatezanja.

“ Još jedna bitna stvar kod nege kože je njeno čišćenje. Nije retko da su pacijenti odlično upoznati sa kremama i losionima koje koriste posle pranja kože, ali za samo čišćenje koriste ili previše preparata ili neadekvatne preparate koji kožu dodatno isušuju. Zato šamponi za kosu i kupke ili sapuni za telo treba da budu sa naznakom da su bez sapuna (kao hemijskog jedinjenja), i njih uglavnom nalazimo u paletama dermokozmetskih preparata. Dakle nije istina da suvu kožu ne treba prati. Kožu peremo jednom ili dva puta dnevno, ali koristimo preparate koji je dodatno ne isušuju i odmah nakon kratkog tuširanja mlakom vodom na vlažnu kožu nanosimo krem koji će je hidrirati i sprečiti gubitak vode jačajući barijeru kože.”

Uriage Xemose krema

Uriage Xemose krema je namenjena za suvu i kožu sklonu atopiji. Sadrži 10% Ši putera, hidrira, hrani i obnavlja kožnu barijeru. Eksluzivni  patenti u ovom preparatu smanjuju svrab i iritacije. Krema je idealna za zimske dane kad je koža posebno osetljiva i kada joj je potrebna dodatna nega. Ne sadrži parabene, hipoalergena je, bez veštačkih mirisa i boja.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ