TELO     02.10.2023.

Kada na STRES reagujemo stomakom – svaka PETA osoba pati od NERVOZNIH CREVA, a doktor preporučuje JEDNOSTAVNO rešenje

Nadutost, bolovi u trbuhu, čujan rad creva i problemi sa pražnjenjem su najčešći simptomi i znaci da imate sindrom nervoznih creva. Oko petina stanovništva mlađe životne dobi, a naročito osobe ženskog pola pate od ovog sindroma. Sa Prof. dr Draganom Popovićem, specijalistom interne medicine – gastroenterologom sa Klinike za gastroenterohepatologiju, Univerzitetskog kliničkog centra Srbije razgovaramo o tome zbog čega se simptomi javljaju i na koji način možemo pomoći ovim osobama.

Prof. dr Dragan Popović, gastroenterolog UKCS

Šta je sindrom iritabilnog creva i kako ga prepoznati?

Sindrom nervoznog creva je veoma čest funkcionalni poremećaj digestivnog sistema. Prati ga obavezna pojava bola u trbuhu i izmenjeno crevno pražnjenje. Neki pacijenti se žale na prisustvo dijareje dok drugi prijavljuju zatvor odnosno opstipaciju. Postoje i slučajevi kada se naizmenično javljaju proliv i zatvor i tada govorimo o mešovitom tipu sindroma nervoznog creva. Tegobe moraju da se javljaju  jednom nedeljno, u poslednja 3 meseca. Pored navedenih simptoma, kao što su bol u trbuhu i promena u broju i konzistenciji stolica, gotovo redovan simptom je i nadutost trbuha, čujan rad creva, nelagoda u trbuhu…

Šta ako pacijent ima zatvor ili dijareju, a nema bol u trbuhu?

U tom slučaju vrlo verovatno je u pitanju funkcionalna opstipacija ili funkcionalna dijareja. Naravno, to ne znači da su tegobe tog pacijenta zanemarljive. One takođe narušavaju kvalitet svakodnevnog života i zahtevaju tretman.

Šta podrazumeva  funkcionalni poremećaj debelog creva?

Funkcionalni poremećaj znači da je isključena organska bolest na sluznici debelog creva koja takođe može da izazove navedene tegobe. Međutim, bez obzira što pacijenti imaju zdravo debelo crevo (bez organske bolesti) oni imaju tegobe. Navedene tegobe – bol sa zatvorom, prolivom ili naizmeničnom pojavom zatvora i proliva, čine da se pacijenti osećaju bolesno.

Kod ovih pacijenata je snižen prag tolerancije organa u trbuhu na stres u najširem smislu reči, tako da burnije reaguju na nadražaje i njihov „ventil za pražnjenje“ se nalazi u trbuhu.

Bez obzira što ovi pacijenti nemaju organsku bolest, kvalitet njihovog profesionalnog i društvenog života je narušen. Radna sposobnost je smanjena, pa često odsustvuju sa posla i  posećuju lekare. Stepen smanjenja kvaliteta života ovih pacijenata se nalazi u istom  rangu kao i kod pacijenata koji imaju šećernu bolest, povišen krvni pritisak ili bronhijalnu astmu.

Pacijenti koji primete tegobe treba da se jave na pregled izabranom lekaru u svom domu zdravlja. On će na osnovu tegoba, pregleda i osnovnih laboratorijskih analiza, odlučiti da li će propisati terapiju ili će pacijenta uputiti na pregled gastroenterologu.

Da li gastroenterolog svakom pacijentu sa sumnjom na IBS obavezno radi kolonoskopiju?

Kolonoskopija nije neophodna za postavljanje dijagnoze IBS. Ona se radi kod pacijenata koji su stariji od 50 godina, koji imaju porodično opterećenje za karcinom debelog creva ili imaju alarmne simptome kao što su pojava krvi u stolici, pozitivan test na mikroskopsko krvarenje u stolici koje se ne vidi golim okom ( FOBT), anemiju naročito sa sniženim vrednostima gvožđa, noćnu pojavu tegoba ili ako tegobe traju i pored propisane terapije.

Promo

Koje preparate možemo koristiti kod sindroma iritabilnog creva?

Terapija je usmerena na dominantni simptom: bol, zatvor ili proliv i nadutost. Zbog toga terapija često podrazumeva primenu više lekova. Sa druge strane, kod IBS-a  je važna veza mozak – crevo osovine. Smatra se da je uticaj stresa, tačnije anksioznosti izuzetno važan kod ovih pacijenata. Zbog toga se preporučuje saradnja psihijatra-psihoanalitičara i gastroenterologa, naročito kod težih formi bolesti. Takođe, pacijenti često pojavu tegoba povezuju sa unosom određene hrane. Prema novijim smernicama u lečenju IBS-a,  dijeta sa smanjenom količinom ugljenih hidrata (FODMAPs dijeta), utiče povoljno na tegobe ovih pacijenata, te je neophodna i saradnja sa dijetetičarima. Preostala terapija je individualno skrojena  prema dominantnim tegobama pacijenta (proliv, zatvor, smenjivanje oba).

Kao što je već istaknuto, bol je vrlo bitan simptom kod ovih pacijenata, gde rastezanje creva izazvano gasovima dovodi do pojave nadutosti i intenziviranja bola. Zato je bitno preporučiti pacijentu  preparate koji sadrže Lactobacillus plantarum 299v (Lp299v) koji predstavlja bezbedno i efikasno rešenje. Lp299v je preporučen od Svetske gastroenterološke organizacije, jer posebnim patentiranim mehanizmom doprinosi smanjenju stvaranja gasova i ublažavanju nadutosti i bola kod čak 95% pacijenata. Ove preparate bi bilo poželjno uzimati u periodu od 3 meseca do ublažavanja simptoma.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ