JollyWoman blog     11.08.2022.

MOJ LETNJI VODIČ: Vitamini za lepu i zdravu kožu, energiju i jak imunitet

Iako bez sunca nema života, potrebno je imati na umu da je sunce, odnosno UV zračenje koje ono emitira jedan od najvećih neprijatelja kože. I to je ono na šta posebno sebi i dragim ljudima skrećem pažnju.

Kao neko ko je veoma svetle puti, nije mi potrebno mnogo vremena na suncu da bih dobila opekotine i to je razlog zbog kog sam često uvek u hladu, bela i pokrivena.

To se ove godine promenilo kada sam kod prijateljice videla BiVits Summer vibes paket koji ima apsolutno sve što vam je potrebno ovog leta za potpuno uživanje u sunčanju i svim benefitima koje leto ima.

Pravilnom i pravodobnom negom i pripremom kože moguće je minimizirati štetne posledice izlaganja UV zracima i postići preplanuli ten bez bojazni od zdravstvenih posledica. U tom kontekstu postoje brojni nutrijenti zaštitinici kože koji pravovremenim uzimanjem putem dodataka ishrani pripremaju kožu za izlaganje suncu, umanjuju oštećenja i pojavu alergija na sunce i duže zadržavaju preplanuli ten.

Instagram will load in the frontend.

Jedan od njih je karotenoid, tačnije beta karoten koji upravo sadrži paket Summer Vibes. Brojna su naučna istraživanja lansirala karotenoide na sam vrh nutrijenata koji pomažu koži da se brže i učinkovitije adaptira na UV zračenje. Tu se posebno ističe beta-karoten koji deluje zaštitno protiv akutnih i kroničnih manifestacija kožnih oštećenja uzrokovanih izlaganjem suncu.

Pored problema sa sunčanjem, leto je vreme za zabavu, izlaske, druženja, putovanja, pa se i energija brže troši. Mislim da je ovo posebno slučaj kod mlađih koji izlaze do kasno, ili kada se putuje u više vremenskih zona pa je nesanica i loš san problem broj 2.

Melatonin i Jet Lag

“Jet Lag”, poremećaj sna koji su iskusili svi koji su avionom putovali preko nekoliko vremenskih zona, često je uz nemogućnost da utonemo u san povezan s nedostatkom pažnje, mentalnog fokusa i mamurluka tokom dana.

Poremećaj biološkog ritma uzrokovan brzim prelaskom vremenskih zona i neprirodnim promenama dan-noć, prema dostupnim studijama, moguće je regulisati melatoninom. Korist je to veća što što se više zona prelazi, naročito u smeru istok-zapad.

Instagram will load in the frontend.

Dobro je znati da melatonin uzet pre leta može pogoršati stanje, za razliku od konzumacije po dolasku na odredište.

Osobe koje često putuju i menjaju vremenske zone mogu imati koristi od uzimanja melatonina kao dodatka ishrani.

I ništa manje važan je vitamin C i cink koji su itekako važni ne samo leti nego uvek, posebno tokom aktuelne pandemije korona virusa, koja je opet nažalost aktuelna i imamo sve više obolelih. Na svoje zdravlje uvek treba da mislite pa dnevna doza vitamina C i cinka pored redovne i zdrave ishrane je za mene obavezna.

Vaš Summer Vibes paket možete naručiti OVDE.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ