INTERNET     08.10.2020.

Online kupovina – sve što treba da znate

Online kupovina je nešto što svima olakšava život, a posebno onima koji nikako ne vole da sate i sate provode u tržnim centrima šopingujući. Ako se radi o poručivanju proizvoda iz Srbije onda tu ne postoje nikakve komplikacije. Jednostavno poručite šta želite, izaberete način plaćanja i sačekate svoju porudžbinu. Međutim, kada je online kupovina iz inostranstva u pitanju, nažalost, procedura može biti komplikovanija. Zato danas govorimo o svemu što treba da znate o online kupovini!

Besplatna isporuka

Na mnogim stranim sajtovima, kao i na domaćim, postoji opcija besplatne isporuke. Ukoliko vrednost vaše porudžbine premašuje određeni iznos dobijate besplatnu isporuku, što je uvek sjajna stvar.

Promo kod

Poslednjih godina su izuzetno popularni promo kodovi. Njih možete dobiti kod nekih poznatih ličnosti ili influensera sa kojima brendovi sarađuju. Pa uz iskorišćen neki promo kod možete dobiti određeni popust.

Carina

Ono što je najveća komplikacija kada je u pitanju online kupovina iz inostranstva jesu carine. Sa carinom se u našoj zemlji nikad ne zna. Može se desiti da vam ocarine paket koji ima izuzetno nisku vrednost, a da neki paket koji po pravilu treba da se carini, ipak na kraju prođe bez toga.

Nažalost, to zavisi od nekih faktora koji nisu pravilno regulisani zakonom. Kada vrednost pošiljke ne prelazi 50 evra, pošiljka se ne carini, ali se naplaćuje PDV. Za vrednost preko 50 evra carina iznosi 10 posto. PDV na svu robu je 20 posto.

Ni carinu, ni PDV nećete platiti kada je vrednost pošiljke do 70 evra, a pošiljka poslata od strane fizičkog lica iz inostranstva.

Ono što je veoma važno znati jeste da se carina obračunava na iznos paketa i poštarinu. A PDV onda na ukupan iznos paketa, poštarine i carinu.

Čekanje isporuke

Nekada još jedna otežavajuća okolnost može biti čekanje porudžbine. Od stizanja pošiljke na carinu, do okončanja carinjena i slanja pošiljke naručiocu trebalo bi da prođe 3 do 5 dana, ali to neretko traje mnogo duže.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ