BEBA     07.08.2019.

Polazak na posao i dojenje, Vesna Milosav-Brkić, Vršnjačka savetnica za dojenje Udruženja Roditelj

Mame često povezuju polazak na posao sa prestankom dojenja. Kako će mama i beba biti razdvojene tokom maminog radnog  vremena, dojenje će svakako biti smanjeno, ali polazak na posao ne treba biti razlog za prestanak dojenja.

Kada se mama sprema za polazak za posao, važna stvar na koju treba da obrati pažnju jeste to da bebu ostavlja osobi u koju ima poverenja, vaspitačici ili nekom članu porodice. Beba zna da podoj može dobiti samo od majke i ona neće tražiti dojku od druge osobe. Vezu sa drugom osobom koja je čuva stvoriće na neki drugi način. Kako bebi sa godinu dana majčino mleko postaje dodatna hrana, a čvrsta hrana joj postaje osnovna, nema takođe straha od toga da li će bebi biti potrebno više meka. U periodu kada je mama na poslu, nije potrebno umesto podoja bebi nuditi adaptirano mleko ukoliko beba ni do tada nije dobijala adaptirano mleko. Takođe nema potrebe da bebu učite na flašicu ukoliko beba do tada nije koristila flašicu, jer ona neće zameniti mamu i podoje.

Kada je mama zaposlena, dojenje je sasvim moguće, a oni se ostvaruju u periodu kada su mama i beba zajedno, koliko u određeno doba dana, tako i u toku noći ukoliko ima noćnih podoja. Na ovaj način beba će dobiti poruku od mame da se ništa nije promenilo, da je mama još uvek tu i da njihova bliskost maminim polaskom na posao nije prestala i nestala. Beba dobija sigurnost od mame i poruku da je mama još uvek tu.Ne savetuje se prestanak dojenja u periodu kada mama počinje da radi, jer se u tom trenutku dešava jedna velika promena za bebu, mamino odsustvo, i ne bi trebalo da se dodatno stvara još jedna promena odvikavanje od dojenja u istom trenutku. Ukoliko mama planira prestanak dojenja, bilo bi poželjno da sačeka da se beba adaptira na novonastalu situaciju maminog odsustva, a da zatim polako počne da bebu odvikava od dojenja. Na taj način beba neće povezati mamino odsustvo od odvikavanja od dojena. 

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ