LICE     24.04.2024.

Preterano sunčanje UBRZAVA STARENJE – Postoje i brojni ZDRAVSTVENI RIZICI nezaštićene kože, a stručnjaci otkrivaju koji

Sunce je naš najbolji prijatelj, ali i jedan od najvećih neprijatelja naše kože. UV zračenje izaziva oksidativni stres i smanjuje elastičnost kože, što rezultira pojavom bora, hiperpigmentacijom i gubitkom čvrstoće. Svaki izlazak na sunce bez adekvatne zaštite ubrzava proces starenja i ostavlja tragove koji se mogu teško izbrisati.

Nije samo estetika u pitanju. Nezaštićena koža pod suncem povećava rizik od ozbiljnih zdravstvenih problema. Prekomerno izlaganje UV zračenju može dovesti do razvoja kožnog karcinoma, kao i drugih oblika kožnih oboljenja poput melanoma, bazocelularnog ili pločastog karcinoma.

Kako bismo sačuvali zdravlje i mladolik izgled kože, stručnjaci preporučuju redovnu upotrebu kreme za sunčanje sa zaštitnim faktorom (SPF) od najmanje 30. Osim toga, važno je izbegavati izlaganje suncu u najintenzivnijim satima, nositi zaštitnu odeću i šešire i redovno kontrolisati sve kožne promene.

Foto Mikhail Nilov

Pri odabiru kreme za sunčanje, važno je obratiti pažnju ne samo na SPF, već i na široki spektar zaštite (UVA i UVB zračenje). Kremu treba nanositi najmanje 15 minuta pre izlaganja suncu i ponoviti nanošenje svaka 2 sata ili nakon plivanja i znojenja.

Investiranje u zaštitu od sunca danas može značiti zdraviju i lepšu kožu u budućnosti. Redovna primena krema za sunčanje i svesnost o rizicima od sunčevog zračenja ključni su koraci ka očuvanju dugoročnog zdravlja kože.

Zaštita od sunca treba postati neizostavan deo naše svakodnevne rutine, bez obzira na godišnje doba ili vremenske prilike. Korištenje krema za sunčanje, nošenje zaštitne odeće i izbegavanje prekomernog izlaganja suncu ključni su koraci za očuvanje zdravlja kože.

Foto RF._.studio

Redovni pregledi kod dermatologa i samopregledi kože mogu pomoći u ranom otkrivanju potencijalnih problema. U kombinaciji s pravilnom zaštitom od sunca, ovi koraci mogu značajno smanjiti rizik od kožnih oboljenja i osigurati dugoročno zdravlje kože.

Danas postoje mnoge inovativne formule krema za sunčanje koje pružaju ne samo visoku zaštitu od sunca, već i dodatne beneficije poput hidratacije, antioksidativne zaštite i matiranja kože. Pronalaženje prave formule može osigurati ugodno iskustvo korištenja i maksimalnu zaštitu od sunčevih zraka.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ