KULTURA     02.02.2022.

Stvarno koliko i ja – remek-delo nepouzdanog pripovedanja

Johane je studentkinja psihologije koja se sprema da sa momkom otputuje u Ameriku. Na dan polaska, kada spakuje stvari, shvata da ne može da otvori vrata od svoje sobe. Ne može da javi momku šta se dogodilo, sat otkucava i bliži se vreme poletanja aviona, majka nije kod kuće i ne može da joj pomogne. Zarobljena je između četiri zida.

Ne mogu da izađem.

Rečenica kojom Hane Eštavik otvara roman ,,Stvarno koliko i ja“ čitaoca momentalno uvlači u svest mlade naratorke i stavlja ga u poziciju detektiva. Ne znamo šta se dogodilo sa vratima, mogućnosti su beskrajne, a brzina kojom se Johane predaje izaziva sumnju. Umesto da se bori, Johane odlučuje da dan provede zatvorena, u analizi sopstvene ličnosti, odnosa sa momkom, majkom i čitavim svetom. Četiri zida plave sobe zamenjuju obodi njenog uma a misterija zatvorenih vrata pretvara se u složeni psihološki roman krcat aluzijama na psihoanalizu i religijske dogme. Svaka Johanina misao podložna je podrobnoj analizi. U tih nekoliko sati, u tihoj plavoj sobi, pred čitaocem se odvija čitav život mlade, duboko religiozne studentkinje psihologije, unutrašnji sukob između prirodnih nagona i društvenih očekivanja.

Čitalac deli naratorkinu zbunjenost – šta se dogodilo sa vratima? Možda ih je neko zatvorio kao deo nekakvog eksperimenta, možda puštaju nekakve gasove, menjaju joj svest – sve su to mogućnosti koje Johane razmatra i čitalac postepeno shvata da ona ima ozbiljnih problema da prihvati stvarnost. I da svaku njenu misao treba shvatiti s rezervom.

,,Stvarno koliko i ja“ je klaustrofobičan roman bez klasične radnje, bez ikakve akcije, ali uprkos tome odlikuje ga konstantna napetost. Pođite na putovanje kroz Johaninu svest i saznajte zbog čega su ga kritičari Gardijana nazvali remek-delom nepouzdanog pripovedanja.

Hane Eštavik je rođena 1969. godine u gradiću Tana u severnoj Norveškoj, a u šesnaestoj godini se preselila u Oslo. Njen prvi roman Hakk, objavljen 1994. godine, odmah je privukao pažnju kritike. Slavu je stekla tri godine kasnije romanom Kjærlighet, koji je 2006. zauzeo šesto mesto na listi najboljih norveških knjiga objavljenih u poslednjih 25 godina. Od tada je napisala više od deset romana i osvojila brojne književne nagrade među kojima su i Nagrada Oktobar (2000), Dobloug (2002), Aschehoug (2007) i Nagrada PEN za prevedenu književnost (2019). Njena dela prevedena su na više od petnaest jezika. Roman ,,Stvarno koliko i ja“ drugi je roman ove autorke objavljen na srpski jezik, u izdanju Odiseje.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ