DUH     26.08.2022.

Bez dobrog sna, zdravlje je ugroženo: Sve dobrobiti dobrog i dovoljnog sna

Svakome se desi da se ne naspava dovoljno, a onda ujutru podočnjaci, mrzovolja, neraspoloženost…. Svakako pospanost! Jasno je da nedovoljno sna utiče na naše raspoloženje, ali i ne samo na to … 
Približićemo vam izuzetno jak i koristan uticaj minimum osmočasovnog spavanja.

Pre svega, svakodnevno smo izloženi stresu, raznim dešavanjima tokom dana, koja nas iscrpe da li na pozitivan ili negativan način, nebitno je. Spavanjem znatno ublažavamo stres, pružamo sebi veoma bitan psihički i fizički odmor.

Spavanje je oporavak mozga i samim tim on konsoliduje pamćenje i sređuje podatke o svemu onom što nam se dešavalo tokom dana.

Nedostatak sna može da poremeti proces učenja i pamćenja, a poznato je da san takođe oporavlja različite segmente metabolizma.

A ono što nas žene najviše interesuje, jeste kako san utiče na izgled, kilograme?

Spavanje smiruje hormone koji su zaduženi za glad i na taj način sprečava debljanje. Naučnici su utvrdili i da umor utiče suprotno – može da šteti našem zdravlju i izgledu.

Problemi ili briga dovode nas u situaciju da se debljamo ili mršavimo, zbog čega istraživači preporučuju 8 ili više sati spavanja dnevno. U prilog tome govori i činjenica da kvalitetan san smanjuje mogućnost stradanja u nesreći bilo koje vrste i da povećava mogućnost za dobar izgled.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ