INTERVJU     28.11.2020.

“Gluma vam stalno uzima, ali i daje. Spremna sam da uživam i u lepotama i u iskušenjima”, Vaja Dujović, glumica

Poznata glumica Vaja Dujović oduševila je Srbiju fantastičnom ulogom Ane Stanojević u seriji “Državni službenik”. Pozorišne daske su bile deo njenog života još od detinjstva, a sada važi za jednu od najuspešnijih mladih glumica! Za Jolly magazin Vaja Dujović otkriva da je gluma definitivno njen poziv, kakav je osećaj raditi sa glumcima koji su joj idoli iz detinjstva, ko je njen najveći kritičar.  

Pozorišne daske i filmski studiji su deo vašeg svakodnevnog života, i to na neki način od detinjstva.  Da li Vam je u poslu pomoglo ili odmoglo to što ste ćerka čuvenog Vladana Dujovića? 

To je jako atraktivno pitanje, ali ja ne razmišljam puno o tome. Srećna sam što je pozorište bilo takoveliki deo mog detinjstva i odrastanja, a sada  se trudim da radim svoj posao najbolje što umem. Pozorišne daske mi, mogu da kažem, nisu bile strane kada sam upisala akademiju, ali u ovom poslu jesvaki put na sceni kao prvi. To je ono sto je prelepo. 

Imali ste priliku da delite kadar sa velikim imenima naše glumačke scene. Kakav je osećaj raditi sa nekim od svojih uzora iz detinjstva? 

Prelepo je što ovaj posao pruža mogućnost da se sretnete sa svojim omiljenim glumcima, s kojima ste sada kolege i da s njima stvarate nešto novo. O učenju od njih je glupo i govoriti, to je stvarnoprivilegija. A osećaj je mešavina jednog uzbuđenog deteta i odraslog, razumnog čoveka i koncentrisanog glumca… Suludo i prelepo u isto vreme. 

Kom liku koji ste do sada glumili ste najsličniji? 

Ne bih znala da definišem jedan lik. Svakom liku sam svakako dala nešto svoje što nije po scenariju imao. A kad se osvrnem na dosadašnje uloge, svaka je imala neku karakternu crtu, notu, koja je meni slična. Tako su me valjda i birale uloge. Taman kad sam mislila da na primer nemam nikakvih zajedničkih osobina sa nekim likom, ispostavilo se da imam, samo nisam to ispoljavala… Ovaj posao zahteva beskrajno mnogo rada na sebi, i otkrivanja sebe, pa se tako i mi sami pomalo menjamo… 

Jovanka Čubrilović (Branio sam Mladu Bosnu) ili Ana Stanojević (Državni službenik)? I zašto? 

To je kao da me pitate da li volim vise mamu ili tatu. Jovanka je moja prva uloga, ona stvarno ima posebno mesto u mom životu. A Ana je aktuelna, prisutna,… neizvezna, ko zna gde će me odvesti… 

Koliko Vam je potrebno da se pripremite za ulogu čiji lik je potpuno suprotan Vašem karakteru? 

Svaki lik zahteva neko određeno vreme za pripremu, ali nekad ga nažalost nema koliko je potrebno, kakav god da je lik. Tako da ne bih znala odgovor na to pitanje, ali svakako, ako je slična uloga mom karakteru, ne znači da je nužno lakša za spremiti. Svakoj pristupam isto

Ko Vam je najveći kritičar, a ko najveća podrška u poslu? 

Dobri, konstruktivni kritičari su najbolja  podrška! Moja porodica i prijatelji svakako, ljudi koji me prate od prijemnog ispita. 

Da sada počinjete sa ovim poslom, znajući šta vas sve čeka, da li biste ponovo izabrali glumu? 

Da, apsolutno. Ovo je moj poziv. Gluma vam stalno uzima ali i daje. Spremna sam da uživam u lepotama i iskušenjima, i da se borim sa nedacima zarad još većih lepota. 

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ