INTERVJU     27.09.2022.

“Gospođo, možeš ti to!”, potpredsednica Narodne Skupštine Snežana Paunović u intervjuu otkrila koje su to tajne uspeha i stil koje političarke voli (INTERVJU)

Potpredsednica Narodne Skupštine i član predsedništva SPS Snežana Paunović u razgovoru s nama otkrila je koliko je danas teško biti uspešna žena, da li i kako je moguće pronaći balans između karijere, sebe i porodice, ali i stil koje političarke voli i da li je vešta kuvarica.

1. Izabrani ste za potpredsednicu Skupštine Srbije, koja je Vaša uloga u narednom periodu I na šta ćete staviti poseban akcenat?

Mesto potpredsednice Skupštine Republike Srbije je za mene novi izazov. Osim velike časti osećam i veliku odgovornost. Primarno, moj zadatak je da pomognem predsedniku u predsedavanju sednicama ali, suštinski ostavlja mogućnost za pokretanje različitih inicijativa koje bi doprinele boljitku i poboljšale kvalitet života građanki i građana Srbije. Ovo je vreme velikih izazova i ni malo lakih okolnosti ali, dugogodišnje iskustvo će mi svakako pomoći da prepoznam prioritete.

2. Koji momenat je bio ključan da uđete u politiku?

Moje zanimanje za politiku posledica je činjenice da sam se rodila i živela u najlepšem gradu, u srcu Metohije, u Peći. Od malena sam bila borac za pravdu i jednaka prava, tada  na Kosmetu toga nije bilo za Srbe. Socijalistička partija Srbije je neminovno bila vesnik vremena jednakih šansi i okupila je ljude spremne da kreiraju takvo društvo. Prosto, pripadala sam tu.

Instagram will load in the frontend.

3. Koliko je danas realno i moguće da žena bude uspešna u karijeri i porodično? Kako to Vama uspeva?

Uvek je bilo teško uskladiti te dve stvari ali žena koja ima dovoljno samopouzdanja i samopoštovanja može sve. Meni je ljubav bila i ostala pokretač. Nije to uvek bilo lako, često sam sebi bila na poslednjem mestu ali sam se izborila i naučila da racionalno poređam prioritete. U početku sam najčešće trpela ja, boreći se da ne trpe porodica i karijera, podrška je jako važna a ja sam je imala.

4. Kako se snalazite u kuhinji? Šta najviše volite da jedete?

Neskromno ću priznati da odlično kuvam. To umeće dugujem svojoj mami, naravno, nisam dostigla njen nivo i neću nikada ali ću se truditi i dalje. Volim da provodim vreme spremajući hranu za ljude koje volim ali i uživam u hrani, veliki sam gurman.

5. Šta je zajedničko ženam u politici?

Ženama u politici je mnogo toga zajedničko ali čini mi se da je najizraženije dokazivanje. Kada kažem dokazivanje mislim na to da žena uvek mora da se trudi više nego muškarac, mi moramo da dokažemo svoju sposobnost,u kod muškaraca se ona podrazumeva. Naravno to je pogrešna teorija ali duboko ukorenjena u našem društvu. Upoznala sam mnoge nesposobne muškarce na visokim pozicijama i mnoge sposobne žene kojima niko nije dao šansu. 

Instagram will load in the frontend.

6. Da li muškarci danas više nego ikada u ženama vide konkurenciju?

Definitivno da. I sve su nemilosrdniji u svom nastojanju da eliminišu žene koje su im pretnja. To je bio jedan od razloga zašto smo se studiozno bavile Zakonom o rodnoj ravnopravnosti, u praksi je pokazao sitne nedostatke ali danas nam je svakako lakše nego našim predhodnicama i sigurna sam da će našim naslednicama biti lakše nego nama. 

7. Šta je ključno da poseduje jedna žena danas, da bi bila uspešna

Ključno je da poseduje ogledalo. Možda zvuci kao da se šalim ali ne. Kada imate cilj i obratite se svom odrazu u ogledalu sa “gospođo, možeš ti to” ostaje vam samo da dodate malo rumenila i korektor za podočnjake. 

8. Šta volite da čitate?

Rado čitam i u zavisnosti od raspoloženja biram štivo. Prihvatam sve preporuke i najteže bi mi sada bilo da izdvojim knjigu ili pisca. Svaka pročitana knjiga me je dodatno edukovala.

9. Stil koje političarke najviše volite?

Uh, to bas i nije lako pitanje. Sasvim iskreno, nemam bas neko ime koje bih izdvojila. Žena mora pleniti elegancijom koja prati njen temperament. Ako karakter i stil nisu u skladu to je promašaj i to ne samo modni. Divim se svakoj ženi koja uživa u svojoj koži, takvoj ženi sve lepo stoji…

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ