INTERVJU     15.06.2019.

INTERVJU: Marina Ćosić – „Ja sam rešila da pobedim. A kakva je pobeda mačke na usijanom limenom krovu? To bih volela da znam.“

Sinoć je u Beogradskom dramskom pozorištu na sceni „Rade Marković“ održana premijera predstave „Mačka na usijanom limenom krovu“ u režiji Nataše Poplavske. Ovo je komad jednog od najuticajnijih američkih dramatičara XX veka – Tenesija Vilijamsa. Njegov stil pisanja je bio realističan i bez kompromisa, kada je kritika društva u pitanju. Predstava je premijerno prikazana prvi put 1955. godine u Njujorku u Morosko Teatru na Brodveju, u režiji Elije Kazana. A o samom kvalitetu ovog komada govori i dodeljena Pulicerova nagrada.

U BDP – u je prvi put odigrana 1956. godine, a glavne uloge su pripale Marković Oliveri i Radetu.

Olivera Marković

Zatim je ponovo zaživela na sceni 1990. godine, a tada su glavne uloge tumačili Snežana Bogdanović i Žarko Laušević.

Snežana Bogdanović

Sada, skoro trideset godina posle, glumačku ekipu čine: Marina Ćosić (Margaret – Megi), Stefan Radonjić (Brik), Slobodan Ćustić (Big Dedi Polit), Danica Maksimović (Big Mama Polit), Milorad Damjnanović (Guper), Milica Milša (Me, Guperova žena), Milan Čučilović (Doktor Bo), Ivana Panzalović (Časna sestra), Andrija Janković (Batler), Nevena Pejčić (Pijanistkinja) itd.

Marina Ćosić

Nataša Poplavska, makedonska rediteljka, povodom predstave je rekla: „Delo priča o hipokrizi društva jasno i glasno. Kako možemo da naudimo porodici ako živimo u laži i prevari. Radi se o mladim likovima koji ne vode ljubav. To je i danas neverovatno – da neko mlad, ko živi par godina zajedno, ne vodi ljubav. Pozorište mi je predložilo da režiram ovo delo, a ja sam bila u prijatnom šoku.

Povodom premijere predstave glumac Slobodan Ćustić zapazio je da odavno ružnija tema nije ispričana na lepši način. A šta nam je rekla glavna glumica komada, prelepa i talentovana Marina Ćosić, pročitajte u nastavku.

Kako ste došli na ideju da oživite opet predstavu „Mačka na usijanom limenom krovu“ posle skoro trideset godina?

„To je više pitanje za upravu pozorišta i rediteljku Natašu Poplavsku.“

Svakako da je kvalitet ovog komada nešto što podstiče pozorišta i reditelje da ga ponovo vraćaju na scenu, jer su tema i poruka koju nosi sa sobom vanvremenske i uvek aktuelne.

Kakva je bila atmosfera na probama, da li ste se susretali sa nekim poteškoćama?

“ Bilo je kao i u svemu, ali posle svake poteškoće je nailazio dobar, divan period. „

Da li je bilo nekih zanimljivih situacija ili anegdota tokom pripremanja predstave?

“ Ja sam bila toliko opterećena da neću stići da spremim sve oko predstave, da sam te šale i fore uspela da propustim.“

Možete li nam opisati Megi u nekoliko reči?

“ Megi je dobar čovek, ali je nesrećna. Poseže za raznim ženskim oružjem da bi uspela svog muža da trgne i zavede.“

Zašto bi gledaoci trebalo da pogledaju baš ovu predstavu?

“ Zato što je ova predstava po treći put u našem pozorištu. Igrali su je Olivera i Rade Marković, Snežana Bogdanović i Žarko Laušević, i sada mi. A svakako bi trebalo da je pogledaju i zbog toga što je tema hipokrizija i lažno okruženje u kom živimo i preživljavamo.“

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ