JollyWoman blog     11.08.2022.

Iskustva sa jačanjem imuniteta tokom leta i pre polaska u vrtić

Jedan od ključnih faktora za dobro zdravlje jeste dobro varenje. A da bi digestivni sistem radio kako treba, neophodno je da se u crevima nalazi dovoljna količina dobrih bakterija, poznatijih kao probiotici.

Probiotike je posebno važno piti tokom leta i na putovanjima zbog većeg prisustva brojnih bakterija u bazenima, plažama, hrani itd.

S obzirom da sam neko ko obožava putovanja, a posebno sam ih praktikovala pre deteta, važnost probiotika tokom leta sam vrlo lako razumela i shvatila.

Osim što jačaju imuni sistem, oni stvaraju balans u crevnoj flori eliminišući štetne bakterije (Escherihia coli, Salmonella, Shigellae) i sprečavaju njihov rast i razvoj, poboljšavaju probavu, zahavaljujuči njimam imamo čistiju kožu i više energije. A znamo koliko je važno kožu čuvati i negovati tokom sunčanja i izlaganja slanoj vodi, ili hlorisanoj vodi u zavisnosti da li se kupate na moru ili bazenu.

Za one koji ne znaju, a sigurna sam da to većina zna naša creva su najveći imunosni organ u telu, a naš mikrobiom, odnosno ukupnost mikroorganizama našeg probavnog sistema, veoma utiče na njega. Ovo pišem jer smatram da je sada potpuno jasno zašto je tokom promena klime, visokih temperatura, izlaganju bakterija i potencijalnih infekcija bitno probiotike uzimati preventivno.

To radim i pre polaska u vrtić, što preporučujem i mamama čija deca uskoro kreću u školu.

Instagram will load in the frontend.

Kakav je učinak davanja probiotika kod dece predškolskog uzrasta ?

Ispitivanjem učinka probiotika na pojavu gripa i prehlade kod predškolske dece, ispostavilo se kako svakodnevna konzumacija probiotičkih bakterija u zimsko doba može smanjiti pojavu tipičnih simptoma prehlade kao što su začepljen nos, povišena temperatura i kašalj.

Spomenuta studija testirala je uticaj dve vrste bakterija, Lactobacillus acidophilusa i Bifidobacterium animalisa, a autori zaključuju da najveći uticaj na odbranu od gripa i prehlade pruža istovremeni unos oba probiotička soja.

Klinička istraživanja, nedvosmisleno, potvđuju efekat probiotika na učestalost viroza.

Ono što je idealno su probiotici koji su deci laki za korišćenje i koji naravno imaju najbolji učinak, a mi uvek biramo Bulardi probiotike.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ